bits-commodore-custom3 Sećate se Commodore 64? Ovaj računar se našao u prodaji u leto davne 1982 godine, pojavljujući se kao konurent ZX Spectrum-u.

U to vreme, Commodore 64 je koštao oko 600 dolara i imao je tada neverovatnih 64 kilobajta memorije i grafičku i zvučnu karticu što ga je izdvajalo od drugih računara tog vremena.

bits-commodore-custom1Sada, nakon skoro 30 godina, Commodore brend je preuzeo novi menadžment koji ponovno lansira svoj prvi računar, ovaj put sa svim sadržajima koji moderni kompjuter današnjice ima.

Na svom vrhuncu, Commodore 64 je bio jedan od najuspešnijih kućnih kompjutera ikada napravljenih, sa isporukom većom od dva miliona godišnje i to skoro deceniju nakon njegovog izlaska. Iako tačan broj ne postoji, stručnjaci procenjuju da je kompanija prodala između 15 i 30 miliona Commodore 64 računara.

Ali, uspeh Commodore 64 je bio kratkog veka. Commodore International, proizvođač ovog računara, proglasio je bankrot 1994 godine, nakon nekoliko loših poslovnih odluka i agresivne konkurencije iz IBM-a i Apple-a.

Berry Altman, predsednik i izvršni direktor Commodore SAD, navodi da je kupio zaštitni znak Commodore u septembru prošle godine sa ciljem oživljavanja kompanije i ponude dobro poznatog proizvoda koji više ne postoji.

Pre trideset godina kompjuteri su bili all-in-one (sve u jednom) proizvod, sa tastaturom, memorijom i unutra ugrađenim komponentama. Tokom godina, mnogo toga se promenilo ali ipak verujemo da postoji ogroman potencijal za oživljavanje računara ovakvog format,

objašnjava Barry Altman.

Novi Commodore 64 dolazi na tržište krajem meseca i potpuno je opremljen za moderno doba. On dolazi sa dva procesora na 1,8 gigaherca, opcioni Blu-ray player i ugrađenim Ethernet i HDMI portovovima. Cena novog Commodore 64 će biti između 250 i 900 dolara.

Na web sajtu kompanije se navodi da je novi Commodore 64 "moderan i funkcionalan računar" i da, iako je znatno poboljšan, eksterijer je skoro identičan orginalu. Znači, originalan vanjski izgled sa modernom unutrašnjosti.

Ima zaista mnogo mladih korisnika računara koji žele da poseduju računar retro izgleda a tu su i oni korisnici u dobi između 30 i 40 godina, koji su nekada imali originalni Commodore 64 i sada imaju priliku da ponovo vide svoju staru mašinu,

navodi Barry Altman.