images HTC Corp je prešao ispred kompanije Nokia i postao drugi po veličini proizvođač mobitela. Dionice kompanije HTC su jučer po prvi puta nadmašile vrijednost dionica Nokia. Nakon jučerašnjeg trgovanja na burzi njihova vrijednost je porasla za 5,3%, a ukupna vrijednost im je porasla na 33,8 milijardi dolara, dok je s druge strane vrijednost dionica kompanije Nokia iznosila 33,6 milijardi dolara.

U posljednjih godinu dana, usljed drastičnog povećaja tražnje njegovih obitela na tržištu, vrijednost dionica HTC-a je porasla za 33 posto u posljednjih godinu dana dok je vrijednost dionica kompanije Nokia pala za 19%. Pad kompanije Nokia se ogleda u porastu konkurencije čije uređaje pokreću Apple iOS i Google Androida dok se kompanije do skoro držala Symbian-a kao primarne platforme za svoje uređaje. Problem su također i zarade po svakom prodanom uređaju, pa tako na svojim mobitelima HTC zarađuje oko 16%, dok Nokia zarađuje samo 7%.

HTC-ov porast od 33 posto u tržišnoj vrijednosti ove godine znači da su mu na smartpone tržištu sada jedini pravi konkurenti Apple, koji stoji iza iPhone i iOS operacijskog sustava, i Samsung Electronics Co, koji koristi i Android i Windows na svojim uređajima.

Tržišni udio kompanije Nokia prošle godine je pao na 28,9 posto, dok je on u 2009 godini iznosio 36,4 posto. Nokia je zadržala ukupno vodstvo, po broju prodatih mobitela, 461 milijun u 2010 godini. HTC je prodano 24,7 milijuna uređaja za godinu dana. Smartphone, koji znatno više koštaju od običnih mobitela i na kojima kompanije više zarađuju, činili su 23 posto isporuke uređaja kompanije Nokia u četvrtom tromjesečju 2010 godine.

Nokia je u veljači objavila suradnju sa kompanijom Microsoft i prelazak ne njegovu Windows platformu kao primarni operativni sustav za njene telefone. Vrijeme će pokazati da li će se svjetski broj jedan uspjeti oporaviti i vratiti na poziciju lidera na tržištu mobitela.