Google-Plus-One-Vs-Facebook-Like-Which-Is-Better-Thumb Google već neko vrijeme pokušava da napravi veći iskorak u prostor društvenih medija. Pokušano je sa Wave ali to nije spjelo pa Buzz, koji je najavljivan kao proizvod koji će kompaniju uvući u društvene vode, međutim, nije dobro prošao kod korisnika a čak je i imao probleme vezane za privatnost podataka koji su Google koštali neugodnog sporazuma sa FCC. No, prošlog tjedna predstavljen je Google +1 koji bi napokon mogao da dovede kompaniju do cilja.

Mnogi online marketeri postavljaju pitanje: da li je ovo kraj Facebook Like gumba? Sigurno, svi znamo odgovor na ovo pitanje, vjerojatno ne, ali koje su to implikacije koje donosi Google +1.

Promet
Google je vodeći izvor upućivanje prometa na sajtove međutim, Facebook je drugi sa oko 10 posto. Google +1 daje još jednu dimenziju iskustvu pretraživanja, da vidite koji korisnici u vašem povezanom online prostoru preporuču koju stranicu, blog, slike, video, itd., i to izravno iz stranice sa rezultatima pretrage.

Potrebno je prijavljivanje na Google račun, što ograničava ukupan broj korisnika koji će zapravo imati koristi od +1. Postoji nekoliko milijuna Google računa ali Google nije objavio informacije koliko ih je zapravo aktivno.
Google +1 može navesti da više korisnika kliknu na vaš web sajt u poređenju sa nekim drugim, i sa budućom Twitter ili čak Facebook mrežnom integracijom, Google +1 bi mogao u velikoj mjeri utjecati na promet ka određenoj stranici.

Facebook Like gumb je donio novu dimenziju online iskustva. Više od 30 milijardi komada sadržaja se dijele na mjesečnoj razini, i konstantno se povećava.

Korisnici mogu vidjeti koje web stranice, blogove, slike, video sadržaj, proizvode, brandove i ostalo, preporučuju njihovi prijatelji. Korišćenje Like gumba također zahtjeva da budete prijavljeni ali prednost Facebook-a je da ima više od 500 milijuna korisnika od kojih se 50% prijavljuje svaki dan.

Odgovor na pitanje da li će Google +1 imati negativan utjecaj na Like gumb, je da u skorije vrijeme neće.

Plaćeni promet
Još jedna stvar koju je Google preuzeo od Facebook-a, je ta da će se +1 informacije pojavljivati u oglasima.
Ova dodatna funkcionalnost je svakako konkurencija Facebook oglasima, ali da li će zbog toga oglašivači pestati da koriste Facebook oglašavanje? Naravno da neće. Ovisno o cilju, i Facebook i Google oglasi su nužno.

Namjera
Namjere korisnika na Google-u i Facebook-u se razlikuju. Facebook ne tvrdi da je tražilica ali ni Google ne tvrdi da je društvena mreža.Svaki ima svoje korisničke funkcije i širi prema potrebi. Facebook ima funkciju pretraživanja a Google ima neke društvene slojeve također, ali da li bismo mogli živjeti bez neke od njih? Možda neki mogu, ali većina zasigurno ne!

Google-ovdugoročni plan vjerojatno jeste da stvori nešto što bi moglo da zaovolji sve potrebe korisnika ali je u ovom trenutku on daleko od toga. Ako pogledamo ranije pokušaje vidjećemo samo to, pokušaje (Google Checkout pokušaj da da zasjeni PayPal).

Google +1 se može posmatrati kao početak gradnje platforme koja treba da se suprotstavi dominaciji Facebook-a u prostoru društvenog umrežavanja, ostaje da se vidi u kom obimu će ga korisnici prihvatit.

Nije neka mudrost reći da Google traži način da zaposjedne prostor društvenog umrežavanja, za njih je možda i frustrirajuće to što do sada nisu uspjeli da to urade, to je veliki kolač u kojem je njihov dio jako mali i to je činjenica koja sigurno boli kompaniju kakva je Google.

Mislite li da je Google +1 pravi konkurent Facebook Like i da Google može u skorijoj budućnosti da ugrozi Facebook?