pokerstars150 Savezni tužitelji su optužili neka od najvećih imena online pokera sa bankarske prijevare, pranje novca i ilegalno kockanje, priopćilo je Američko Ministarstvo Pravosuđa. FBI je preuzeo domene PokerStars, Full Tilt Poker i Absolute Poker kao i 76 bankovnih računa u vlasništvu tvrtki koje su privremeno zatvorene dok se istraga ne završi.

Online kockanje je tehnički postalo ilegalno u SAD-u početkom 2006 godine, kada su zakonodavci zabranili da kreditne kartice i ostali načini online plaćanja budu korišteni kao način plaćanja na web sajtovima za online kockanje.

To naravno nije zaustavilo mnoge web stranice online kockanja da pokrenu offshore operacije i nastave širiti svoje poslovanje. Full Tilt Poker, na primjer, je narastao toliko da je redoviti sponzor igračima na World Series of Poker.

Prema navodima vlasti, 11 optuženih iz ovih poker tvrtki je koristilo nezakonite metode kako bi varalo procesore plaćanja kao što su Visa i Mastercard u prihvaćanju uplata od korisnika iz SAD-a. To je rađeno tako što su USA korisnici sva tri poker sajta navodno plaćali stvari poput nakita i golf loptica.

Nadležni organi također navode da su poker tvrtke na ovaj način mogle da prihvate "milijarde dolara" ali ne bez dodatne pomoći netkoga tko im je omogućio da otvore tajne bankovne račune na koje bi se pohranjivao taj novac. Ti pomagači su navodno kreirali lažne korporacije i web stranice kako bi se prikrilo plaćanje.

Koliko je online kockanje unosan posao, i koliko su spremni daleko da idu ljudi koji stoje iza njih govori i podatak da nakon što su ti tajni bankovni računi otkriveni i zatvoreni 2009 godine, nekoliko optuženika navodno je podmitilo „male“ banke kako bi surađivali u shemi primanja online uplata. Na primjer, privatna banka iz Saint George, Utah, prihvatila je 10 milijuna dolara "ulaganja" od pojedinaca koji stoje iza optuženih poker web sajtova u zamjenu za obradu kockarskih transakcija, sa dodatnim bonusom za potpredsjednika banke u iznosu od 20.000 dolara.

Kao rezultat toga, 11 osoba koje stoje iza tri poker web sajta sada se suočavaju sa optužbom za prenje novca u iznosu od "najmanje" tri milijarde dolara, što je iznos do kog se došlo gašenjem 76 bankovnih računa u 14 zemalja.

FBI navodi da se neke banke bile obmanjene i lagane o prirodi poslovanja ovih poker sajtova ali da ima i oih banaka koje suodlučile da ignoriraju zakon uz adekvatnu novčanu nagradu.