iran_internet_disconnected_jan08 Ali Aghamohammadi, šef iranske administracije za ekonomske poslove je u intervjuo koji je dao Iranskoj državnoj novinskoj agenciji izjavio da Iran radi na "halal Internetu". Iz njegovog intervjua se može zaključiti da će nova mreža raditi paralelno sa normalnim Internetom, te da će u nekoj fazi zamijeniti otvoreni Internet u Muslimanskim zemljama u regiji.

Iran će uskoro kreirati Internet u skladu sa islamskim principima, u cilju poboljšanja komunikacije i trgovinskih veza sa svijetom. Možemo je opisati kao istinsku ‘halal’ mrežu namjenjenu Muslimanima koja podržava sve etičke i moralne norme. Cilj ove mreže je da se poveća prisutnost Iranskog i Perzijskog jezika u onome što je postalo najvažniji izvor međunarodne komunikacije,

izjavio je Ali Aghamohammadi.

Interesantno je da je zapovjednik Iranske civilne zaštite organizacije, Gholam Reza Jalali, izjavio da Iran smatra da su Sjedinjene Američke Države i Izrael odgovorne za kreiranje i distribuciju Stuxnet crva, pozivajući se na istraživanja i studije koje je Iran uradio po ovom pitanju. On takođe navodi da je konačno rješenje problema cyberdefense i formiranje džihada, postizanje gospodarske samostalnosti u proizvodnji vlastitog osnovnog softvera, kao što je operacijski sustav.