china_satellite Kina u svakom pogledu brzo napreduje a to je pogotovo vidljivo u sferi IT. Kinesko online tržište konstantno bilježi rast u svim segmentima a sada je objavljeno i da je Kina pokrenula svoj ​​vlastiti sustav satelitske navigacije koji bi trebao na tržištu da se natječe sa Američkim Global Positioning System i sisteom Europske Unije i Rusije Galileo Global Navigation Satellite System.

Beidou, je novi Kineski sustav koji je u državnom vlasništvu, a dizajniran je za pružanje točniji usluge navigacije i pozicioniranja u Aziji i Pacifičkoj regiji. Sutav će biti operatibilan do početka 2012 godine te će biti sposoban pružati globalnu navigacijsku uslugu do 2020 godine. Novi satelitski navigacijski sustav je izgrađen s ciljem da se država oslobodi ovisnosti od Američkog GPS sustava.

Šest Beidou navigacijskih satelita je do sada lansirano u orbitu i oni predstavljaju osnovnu formu navigacijske mreže. Kina planira da navigacijsku mrežu opslužuje ukupno 35 satelita.

Povećanje broja navigacijskih satelita u dvije različite orbite zajedno omogućuju navigacijskoj mreži Beidou sustav koji će pružati uslugu točne navigacije i pozicioniranja.

Prošli mjesec, Kina je pokrenula kampanju diljem zemlje kako bi ugasila ilegalne usluge online mapiranja.

Wu Dong, direktor navigacionog projekta, izjavio je da je osnovni oblik Beidou mreže formiran i da će buduća lansiranja učinit mrežu jačom i da će joj to omogućiti pružanje kvalitetne usluke diljem Azijsko-Pacifičke regije.