Budućnost prodaje softvera svakako leži u online kupovini, tako da mnoge kompanije ulaze na ovo online tržište. Apple je u svoj OS Snow Leopard nedavno integrisao online trgovinu aplikacijama, a slična rešenja nalaze se i u nekim drugim operativnim sistemima. Ovakav način distribucije softvera namerava implementirati i kompanija Microsoft u budućoj verziji svog OS Windows.

Na Internetu su se već pojavile fotografije izgleda Windows App Store, online trgovine aplikacijama za Windows, koja je koncepcijski vrlo slična Apple Mac App Store ili Ubuntu Download Center. Interface je vrlo jednostavan, a sami programi su podeljeni u kategorije.

windows-app-store

Na fotografiji su vidljivi komercijalni programi, razni alati i igre, a korisnik može imati i pregled do sada kupljenih programa. Koliko je vidljivo iz slike, aplikacija je pokrenuta na OS Windows 7, što bi moglo da znači da će Windows App Store biti dostupan i za starije verzije operativnog sistema Windows. Iz kompanije Microsoft još uvek nije došla službena potvrda informacija o Windows App Store.

Postoje mnogi komentari da slika nije autentična, ali pokazatelj da kompanija Microsoft radi na App Store je i to što je nedavno podnela tužbu protiv kompanije Apple povodom korištenja zaštitnog znaka “App Store”, tvrdeći kako je taj izraz generički.

Svi očekuju reakciju Microsoft-a na ove fotografije i navode, do tada, sve je nezvanično.