Na tržištu je poznato da određeni proizvodi napravljeni u Kini i nisu baš ono za šta se predstavljaju. Na prvi pogled izgledaju vrlo uverljivo, stvarno, baš ono što bi trebalo da jesu. Nedavno su se pojavili eksterni hard diskovi proizvedeni u Kini, poznatih brendova, sjajnog dizajna i zaista niske cene.

Pre nekoliko dana kupac je doneo pokvareni 500Gb USB disk koji je kupljen u Kini po bezumno niskoj ceni. Samsungov disk prelepog dizajna, po njegovi rečima se ponaša tako da kada se na njega prebaci film a potom isti taj sačuvani film pusti, on reprodukuje samo poslednjih nekoliko minuta.

hdd

Otvarajući kučište, zapanjeni vlasnik diska ostao je zapanjen. Ono što je mogao da vidi je ova slika ispod:

hdd2

Bio je to 128 MB fleš disk koji radi u "looped" modu, kada mu ponestane prostora on počinje presnimavanje od početka. Mnogo je ovakvih primera u svetu a interesantno je to da mnogi još uvek pokušavaju da shvate kako su Kinezi uspeli to da naprave, pošto disk prijavljuje "pravilnu" veličinu datoteke i kapacitet diska. Takođe, zanimljivo je da "looped" presnimavanje ne utiče na ostale datoteke koje se nalaze na disku.

Uređaj izgleda prilično ubedljiv, naziv poznatog brenda, oznake i ostalo. Cena je bila ta koja je mogla da upozori na to da možda nešto nije u redu ali da je cene bili približna realnoj sve bi ukazivalo na to da se radi o kvalitetnom proizvodu, dok ne otvorite i vidite šta ste kupili.