Internet copywriting Sadržaj je srce efikasnog web prisustva. Bilo da ste trgovac, medijski sajt ili društveni startup, aktuelan i relevantan sadržaj je taj koji će privući i angažovati korisnike. Ako vaš sadržaj nije u redu, vaši klijenti jednostavno neće biti angažovani u obimu koji očekujete.

Uspon pretrage i socijalnog marketinga nije promenio ovaj način na koji Internet funkcioniše. Kada se ljudi vežu za vas, oni se povezuju za vaš sadržaj. Kada dele putem društvenih mreža, oni dele vaš sadržaj. Ispostavlja se da je sadržaj još uvek “kralj”.

Ali ni brendirani web sadržajem nije bez svojh problema. Fokusiranje na “beneficije pretrage”, navelo je mnoge brendove da sadržaj gledau čisto kao marketinški alat, a ne kao način da se zadovolje specifične potrebe korisnika. To je dovelo do toga da je sadržaj prepun ključnih reči, često lošeg kvaliteta, kreiran da bi ga čitao algoritam pretraživača, a ne korisnika. To je jedan neprirodan sadržaj optimizovan za Internet preraživače kako i se dobila što bolja pozicija na stranicama rezultata pretrage.

Evo nekoliko metoda koje možete da usvojite ukoliko želite da povećate vrednost svog sadržaja kako bi angažovali i zadržali kupce.

Budite na strani korisnika

Kad radite na strategiji sadržaja potrebno je da budete sigurni da radite u pravcu korisnika a ne algoritma, tj. da sadržaj koji kreirate bude namenjen ljudima. Na ovaj način će te stvoriti sadržaj interesantan čitaocima koji bi kasnije mogao da proizvede dodatnu pažnju i samu akciju.

Razmislite o platformi i alatima

Dobar sadržaj je dobar sadržaj, ne bitno gde je on hostovan. Nemojte da počinjete sa Facebook strategijom (ili blog ili YouTube kanalom), početi sa identifikovanjem sadržaja koji će biti zanimljiv korisnicima. Tada kao deo vaše sadržajne strategije, razmislite koje platforme i alati će dati vašem sadržaju najbolja šansa da bude viđen i deljen.

Sadržaj mora biti lak za pronalaženje i deljenje

Vaš sadržaj ne mora da bude objavljen samo na vašem sajtu i da bude potpuno kontrolisan od vas. Dobar sadržaja treba da bude napravljen tako da bude spreman na deljenje i objavljivanje na nekim drugim mestima sem vašg sajta, tako da bi on trebao biti takav da ga korisnici mogu preuzeti, ugraditi ili delite koliko god žele.

Redovno objavljujte sadržaj

Poradite na razvoju niza ideja vazenih za vaš sadržaj, i postujte ga redovitovašim čitaocima. Jednostavni metrički alati i analize će vam reći šta prolazi kod čitalaca a šta ne prolazi, tako da možete posvetiti više pažnje onim stvarima koje su uspešne kod vaših čitalaca. Što više čitalaca imate to je naravno veća potencijalna online zarada.

Budite spremni na iznenađenja

Ovo je oslobađajući pristup koji zna da donose neke fantastične uspehe klijentima. Možda planirate seriju video zapisa o neoj temi gde bi prvi zaista napravio hit i počeo da generiše viralnu pažnju korisnika. Međutim, taj plan se ne realuzuje kako ste zamislili, nema pažnje koju ste očekivali i generalno, ne ide nikako po planu. Na ovaj ali i na ostale scenarije morate biti spremni, ako ono što se dešava nije ono što očekujete, budite spremni brzo da reagujete kako bi uradili potrebne promene ili ispravili uočene greške.

Bitno je da se prvenstveno fokusirate na kreiranje sadržaja koji je napravljen za ljude, a ne za Interet pretraživače, posle toga za odličan sadržaj će vam trebati malo talenta za pisanje, razumevanje publike, strategije i naravno sreća i imate odličan sadržaj koji generiše ogroman promet što rezultira velikim brojem mogućnosti zarade na Internetu.