url19 U.S. Federal Trade Commission (Američka Federalna Trgovinska Komisija) mogla bi uskoro da se doda na popis vladinih agencija koje istražuju Google-ovu dominaciju na tržištu pretraživanja.

FTC čeka odluku Ministarstva Pravosuđa u vezi Google-ove kupnje ITA Software, tvrtke koja nudi usluge kupovine karata i informacije o letovima, prije nego napravi prve korake. FTC dijeli tržišni nadzora sa Ministarstvom Pravosuđa, koji bi uskoro trebao donijeti odluku o dogovoru Google-a i ITA Software-a vrijednim 700 milijuna dolara.

Ovaj dogovor sa ITA je donio veliku zabrinutost među konkurentskim tvrtkama među kojima su Microsoft i online putničke kompanije, Expedia i Travelocity. Sve su one protiv ovog sporazuma, tvrdeći da bi kompanija Google sa ovim odobrenim sporazumom imala monopol nad online pretraživanjem putovanja.

Google drži gotovo 67 posto Internet pretraživanja u SAD-u, i ta dominaciju je dovela do povećanog nadzora nad kompanijom u proteklih nekoliko godina.

Microsoft je podnio službenu žalbu Europskoj Uniji prošlog tjedna, tvrdeći da se Google ponaša antikonkurentski u Internet pretraživanju i online oglašavanju, kao i drugim sektorima.

Microsoft je dodao svoj glas na istragu koja je počela kada su Europski regulatori poslali pismo Google-u u veljači 2010 godine tražeći od kompanije da objasniti kako rangiraju rezultate pretraživanja i oglašavanja nakon što su se europski sajtovi za komparaciju cijena žalili da Google kažnjava njihove web stranice u rezultatima pretraživanja na temelju konkurentskog pritiska.

Texas-ško odvjetništvo pokrenulo je vlastitu “antitrust“ istragu u rujnu 2010 godine, zahtijevajući od Google da dostavi široki spektar internim dokumentima, uključujući i njegovu formulu za određivanje stope oglašavanja kao i informacije o kompanijinom strogo čuvanom algoritmu koji pokreće i tražilicu i AdWords, Google-ov sustav za prikazivanje oglasa sa rezultatima pretraživanja ključnih riječi.