larry_page Suosnivač kompanije Google, Larry Page preuzeo je dužnost izvršnog direktora od Eric Schmidt-a koji prelazi na drugu dužnost u kompaniji. Iako ovo i nije neka drastična promjena jer je Larry Page već bio izvršni direktor Google-a i imao vodeću ulogu u kompaniji od samog početak ipak postavilo se pitanje kakve će to promjene da donese kompaniji.

Formalno, Eric Schmidt će se usredotočiti na vanjske poslove, odnose sa poslovnim subjektima i vladama, kao i odnose sa kupcima. S druge strane Page će se usredotočiti na unutarnje poslove, razvoj proizvoda i tehnološku strategiju.

Novi izvršni direktor neće imati lak zadatak jer se kompanija suočava sa izazovima dokazivanja da ne monopolarizira proctor pretraživanje i pokazivanja da brine o privatnosti korisnika. Google također ima vrlo napeti odnos sa jednom od najvećih online tržišta na svijetu, Kinom, što je rezultiralo mnogim implikacijama za kompaniju.

Google je do sada pokazao da ne može da se natječe u društvenom prostoru sa konkurentima poput Facebook-a. Google Buzz, zbog kojeg je kompanija nedavno morala da postigne sporazum sa FCT oko problema sa privatnosti, a generalno za veliki dio online javnosti predstavlja neuspjeh, Orkut se nikuda nije mrdnuo već godinama a glasine da kompanija ima spremnog konkurenta za Facebook, su još uvijek samo glasine.

Larry Page je danas krenuo objavom da je Google ponudio 900 milijuna dolara za oko 6.000 patenata i patentnih prijava koje su u vlasništvu kompanije Nortel. Kanadska telekomunikacijska kompanija suočava sa bankrotom a nedavno je uzburkala online javnost sklapanjem posla o prodaji više od 600 tisuća IP adresa kompaniji Microsoft.