ppc Za one koji tek počinju, PPC verovatno izgleda kao nešto vrlo lako i jednostavno, sve što je potrebno jeste izabrati nekoliko ključnih reči, napisati oglas, uneti podatke sa kreditne kartice i gledajte kako prodaje ide fantastično.

Međutim, to baš i ne ide tako lako, PPC je postao složena nauka. PPC je robustan program pun korisnih funkcija sa kojima oglašavači mogu da povećaju povrat ulaganja (ROI) i ostvare svoje poslovne ciljeve.

Dakle, ako ste PPC početnik, evo nekoliko korisnih saveta za dobijenje najboljih rezultata iz vaše PPC kampanje.

Bitan je kvalitet

Ranije su oglašivači sa pokretanjem PPC kampanje ubacivali na stotine ključnih reči u jednu oglasnu grupu. Ovo je često dovodilo do toga da su se prikazivali oglasi koji i nisu bili relevantni, što je kasnije stvaralo velike glavobolje PPC menadžerima.

Danas, takve kampanje su prošlost. Pri pokretanju PPC kampanje najbolje se pokazalo korištenje od 10 do 15 ključnih reči za oglasnu grupu.

Bidujete za naziv vašeg brenda

Velika je zabluda pretpostaviti da ne morate potrošite novac dajući ponudu na naziv svog brenda, iz razloga što ste za naziv svog brenda verovatno rangirani kao broj jedan u organskoj pretrazi. To je svakako greška.

Čak i ako ste rangirani kao broj jedan, ne dolaze svi klikovi sa organske pretrage. Ali ono što je još važnije, vaši konkurenti mogu davati svoje ponude za naziv vašeg brenda, što mož da rezultira da se na ključnu reč koja je naziv vašeg brenda, počnu pojavljivati konkurentski oglasi čija je svrha preuzimanje vaših kupaca!

Testirajte oglas

Veliki broj PPC oglašivača ne testira svoje oglase iako je to jedna od najkorisnijih funkcija PPC oglašavanje: sposobnost da se testira poruka oglasa i sazna šta je to što ima najbolji prijem kod vaše publike i što će doneti najviše konverzija!

Važno je napomenuti da PPC brzo generiše rezultate, tako da ako neki vaš oglas nema performance koje očekujete, možete ga vrlo jednostavno modifikovati. Takođe, nije loše ponekad testirati neke oglase koji vam se na prvi pogled čine luckasti, možda vas njegove performanse iznenade! To ne možete znati ako ga ne testirate.

Praćenje konverzija

Još jedna stvar koja je rasprostranjena kod određenog broja oglašivača koji troše značajne sume novca je ta da oni nemaju pojma koje im ključne reči, oglasi ili čak oglasne grupe donose prodaju ili lead-ove.

I Google i adCenter kao i mnogi drugi web analitički program nude kao besplatnu, funkciju praćenja konverzija, to je jednostavna skripta koja se postavlja na stranicu koja dolazi nako što je posetilac preduzeo željenu radnju.

Razlog zašto je PPC za generisanje povrata ulaganja je taj što se sve može pratiti do nivoa ključnih reči, ali samo ako ste podesili praćenje konverzija.

adwords-conversion-tracking-thumb-460x205-11666 adcenter-conversion-tracking-thumb-460x327-11663

Nakon što ste uradili ova četiri koraka, nakon 2 do 3 meseca merite postignute rezultate a nakon analize i uočenih anomalija uradite neophodne popravke. Takođe, kasnije možete da koristite in eke druge korisne funkcije poput Campaign Experiments kako bi još bolje optimizovali vaše oglase u cilju što bolje konverzije.

Isto tako, ne bi trebali praviti previše promena u nekom kratkom vremenskom period, radi relevantnijeg merenja rezultata.