netbeans_logo_ok-300x150 Developeri će biti u mogućnosti da testiraju sljedeću generaciju Java programskog jezika pomoću nove verzije Oracle NetBeans IDE, koja je objavljena jučer.

“Glavni fokus ovog izdanja je pružiti podršku za Java 7 Standard Edition”, izjavio je Duncan Mills iz Oracle-a. Mills tvrdio da je NetBeans 7 prvi open-source IDE koji podržava novi novu Java.

IDE je također ojačao svoje veze s brojnim drugim popularnim razvojnim alatima kao što su Git, a sada nudi i veću integraciju sa ostalim Oracle proizvodima, kao što su Oracle baze podataka i aplikativnim serverom WebLogic.

Oracle je stekao NetBeans kao dio kupnje tvrtke Sun Microsystems 2010 godine. Oracle je već imao svoj vlastiti Java IDE, JDeveloper. Od tada, tvrtka je preusmjerila razvoj JDeveloper na to da bude više kao alat za izgradnju Oracle Fusion baziranih aplikacija, a da pritom zadrže NetBeans kao alat za veću zajednicu Java programera koji možda koriste ili ne koriste drugi Oracle softver.

Uloga NetBeans-a je da bude svijestan da postoji ogromna Java zajednica koja nema nikakve druge veze sa Oracle-om. Želimo pružiti podršku onim ljudima koji pomažu popularnosti i rastu Java. Mora postojati neki stupanj konkurencije kako bi se zadržala konstantnost tržištnog napretka,

izjavio je Duncan Mills.

Oracle procjenjuje da se NetBeans preuzima oko 550.000 puta mjesečno, te je negdje između 800.000 i 900.000 redovnih korisnika.

Uz NetBeans 7, programeri će dobiti priliku isprobati novu verziju Java, formalno nazvana Java Platform, Standard Edition (Java SE) verzije 7.

Java 7 uvodi hrpa konstrukata koji su posebno usmjereni na stvaranje što konciznijeg jezika i pružanje bolje programerskog iskustva. Jedan primjer je “switch” izkaz, koji se sada može procijeniti string, u brojčanu vrijednost. U prethodnim verzijama jezika, “Ako biste željeli usporediti string vrijednosti, morali bi graditi ugniježđen if-else iskaz za to,

ističe Mills.

IDE također dolazi sa skupom alata za pomoć, koji predložu načine na koje nova Java 7 može poboljšati tijelo koda.

Iako se ne očekuje da će specifikacija Java 7 biti finalizirana do srpnja, Oracle navodi da će dostaviti zakrpe i ažuriranja na NetBeans 7 kako bi pokrio bilo kakve promjene do konačnog potvrđivanja.

Pored podrške Java 7, NetBeans 7.0 uključuje i niz drugih poboljšanja i značajki.

NetBeans je sada kompatibilan sa verzijom 3.0 open-source Maven sustava, koji se koristi za upravljanje višestrukim softverskim projektima. NetBeans također podržava najnoviju verziju JUnit testing framework 4.8.2., a po prvi put, NetBeans je integriran s Git verzijom kontrolnog softvera.

To je ujedno i prva verzija softvera koja uključuje skup komentara koji omogućavaju programerima da koriste NetBeans kao run-time platformu, ova značajka je prisutna u Eclipse IDE već nekoliko godina.

Osim toga, ovo je prva verzija softvera koja omogućava programerima kontrolu Oracle WebLogic aplikacijskog servera izravno iz IDE, što može biti korisno pri debuggingu novog programa. Oracle je također ponudio niz alata za lakše građenje veza između aplikacija i Oracle baza podataka.

NetBeans pruža programersko okruženje ne samo za Java, već i za druge jezike, kao što su PHP, JavaScript, Ajax, C i C + +, a HTML urednik sada može raditi s HTML5 kodom.

NetBeans 7.0 je besplatan za download, za Microsoft Windows, Apple Macintosh, Linux i Oracle Solaris.