cisco_11 Bivši Cisco-ov inženjer koji je tužio kompaniju za navodni monopol u poslu servisiranja i održavanja Cisco opreme, sada je optužen od strane američkih vlasti sa hakerisanje.

Peter Alfred-Adekeye, koji je napustio kompaniju Cisco 2005 godine i potom formirao dve kompanije koje se bave mrežnom podrškom, uhapšen je a u optužnici koja sadrži 97 tačaka navodi se namerno pristupanje zaštićenom računarskom sistemu bez odobrenja, u nameri sticanja komercijalne prednosti. Bude li osuđen po ovim navodima suočiće se sa sa kaznom od 10 godina zatvora i 250.000 dolara.

Peter Alfred-Adekeye je uhapšen od strane Kraljevske kanadske konjička policije u Vankuveru 20. maja 2010 godine, dok je davao iskaz Cisco-vim advokatima povodom građanske parnice koju vodi protiv njih. Nakon 28 dana pušten je uz kuciju ali nije smio da napušta Kanadu.

Ministarstvo pravde SAD tuži Peter Alfred-Adekeye za neovlašteno korištenje korisničkog ID i lozinke koje koriste zaposlenici kompanije Cisco, pomoću kojih je preuzimao softver i imao pristup Cisco-ovom sajtu.

Za ovo hapšenje se nije znalo sve do ove nedelje, kada su Kanadski mediji izvestili o njegovom izručenju SAD-u.

Jedna od kompanija koje je osnovao Peter Alfred-Adekeye, Multiven, tužila je kompaniju Cisco u decembru 2008 godine, optužujući kompaniju za monopolsko poslovanje u sferi servisiranja i održavanja opreme kompanije Cisco. Vlasnici Cisco opreme, router, switch i firewall, su prinuđeni da kupuju SMARTnet uslugu kako bi imali redovno ažuriranje softvera i ispravki grešaka, navodi se u tužbi kompanije Multiven. Omogućavanjem ažuriranja i ispravki grešaka samo SMARTnet kupcima, a ne i trećoj strani, kompanija Cisco sprečava nezavisne kompanije da servisiraju njihovu opremu, navodi Multiven.

Mnogi klijent smatraju da SMARTnet servis treba da pruža osnovne Cisco ispravke grešaka i ažuriranje softvera potpuno besplatno kao što to rade kompanije Microsoft ili Apple.

Deka Yussuf, potpredsednik kompanije Multiven, je dao izjavu u kojoj optužuje kompaniju Cisco da stoji iza ovog hapšenja.

Nakon što je Multiven tužio kompaniju Cisco, kompanija je odmah podnela kontra tužbu protiv Peter Alfred-Adekeye i njegove dve kompanije Multiven i Pingsta. Nekoliko meseci nakon hapšenja postignut je dogovor o van parničnom poravnanju, međutim mi smo ubeđeni da je kompanija Cisco odgovorna za ovo hapšenje i ovu apsurdnu tužbu,

izjavio je Deka Yussuf.

Tako velike kompanije rešavaju probleme…