microsoft_logo Kompanija Microsoft je objavila rezultate poslovanja koji se odnose za treći kvartal, koji je završio 31 ožujka, u kom se navodi da su ostvareni rekordni prihodi. Ukupni prihodi kompanije su 16,43 milijarde dolara, što je 13 posto više nego u istom preriodu godinu dana ranije.

Od te brojke neto dobit predstavlja 5,23 milijarde dolara, što je povećanje od 31 posto u odnosu na prošlu godinu. Za rekordne prihode su najzaslužniji su Office 2010, Xboxa 360 i Kinect. Do sada prodanih 350 milijuna licenci Windowsa 7 također je imalo utjecaj na prihode u trećem kvartalu.

Microsoft nije objavio podatke koji se odnose na uspješnost platforme Windows Phone 7.

Online Services Division, koji se sastoji od Bing i MSN, bilježi rast prihoda od 14% u odnosu na prošlu godinu. Prihod od online oglasa također je porastao za 17% u odnosu na prošlu godinu, međutim prihodi od pretrage na kombiniranom tržištu Yahoo i Microsoft Bing, bila je ispod očekivanja. Evo prikazanih prihoda po odjelima:

msft-q32011

Microsoft još uvijek dominira na tržištu operativnih sustava, ali Linux i Apple Mac OS platforme, prema podacima tvrtke Gartner, imaju najbrži rast u 2010 godini. Iako je ovaj kvartal jako dobar za kompaniju Microsoft, osvrimo se malo i na tu činjenicu.

Ukupni prihodi od svih opeativnoh sustava na svijetskom nivou iznose 30,4 milijarde dolara u 2010 godini, navodi Gartner u svojim podacima, što predstavlja rast od 7,8 posto u odnosu na 2009 godinu. Na tom gloalnom tržištu, Microsoft i dalje ima lidersku poziciju, sa 78,6 posto tržišnog udjela.

Ono što je osobito zanimljivo, jeste izrazito brzi napredak na tržištu koji navode i Linux i Mac, u serverskim i klijentskim segmentima operativnih sustavima.

Na strani klijenta, na primjer, koji u cjelini porastao 9,3 posto u 2010 godini, Mac OS je bio najbrže rastući u 2010, iako je Windows još uvijek lider po pitanju klijentskog OS. Apple platforma je porasla 15,8 posto, na 520 milijuna dolara u 2010 godini, najviše zbog jako dobre prodaje Mac desktop računala i prijenosnih računala.

Apple Mac OS, kojeg mnogi klijenti smatraju kao ‘cool’ OS, je privukao grupa lojalnih kupaca Mac uređaja i platformi. Apple-ove kontinuirane inovacije na smartphone i tablet uređajima, potakle su prodaju i drugih Apple uređaja tako da će si ovaj rast prodaje sigurno nastaviti i u budućnosti,

navodi Gartner.

Što se tiče servera, zabilježen je porast od 5,7 posto u prošloj godini, open-source OS Linux imao je najveći rast u 2010 godini, a kao razlog se navodi činjenica da je porastao broj krajnjih korisnika koji koriste open-standard sustave.

Red Hat osobito dominira na komercijalnom Linux server tržištu. Prihodi od Red Hat Enterprise Linux (RHEL) server licenci su porasli za 18,6 posto, na 592 milijuna dolara u 2010 godini, tj. sada mogu da računaju na 58,2 posto udjela na tržištu Linux servera.

Poređenja radi, Microsoft Windows Server Business, bilježi porast od svega 7,5 posto u 2010 godini.

Micrsoft je još uvijek neprikosnoveni lider na tržištu operativnih sustava ali dolaze i ostali…