publicidad-internet-peru Prihod od Internet oglašavanja u SAD je dostigao rekordnih 26 milijardi dolara u 2010 godini, dobrim delom i zbog povećanja popularnosti online videa i društvenih medija.

PricewaterhouseCoopers izveštaj koji je naručio Američki Biro za Interaktivno Oglašavanje, pokazuje da je prihod prošle godine porastao za 15 odsto u odnosu na 2009 godinu. Prethodni rekord bio je prihod iz 2008 godine, koji je iznosio 23,4 milijarde dolara.

Izveštaj pokazuje i da je prihod od oglašavanja iz četvrtog kvartala takođe rekordan sa 7,4 milijarde dolara. To je za 19 odsto više od prihoda u četvrtom kvartalu 2009 godine. Prethodni rekord je bio prihod iz trećeg kvartala 2010 godine, sa 6,5 milijardi dolara.

Najpopularniji format oglasa je pretraga, koja predstavljala 46 odsto, odnosno 12 milijardi dolara, od ukupnog godišnjeg prihoda od oglašavanja.

Prikazivanje oglasa činili 38 odsto, odnosno 9,9 milijardi dolara, od prihoda od oglašavanja u 2010 godini. Ova kategorija obuhvata reklamne banere, digitalne video oglase i sponzorstva.

Treća po veličini kategoriju su oglasi koji čini 2,6 milijardi dolara, ili 10 odsto od prihoda oglašavanja iz 2010 godine.

David Silverman, partner u PricewaterhouseCoopers, da je povećanje vremena provedenog online podstaknuto sa povećanjem popularnosti digitalnih video zapisa i društvenih medija, a to je rezultiralo porastom oglašavanja.

Ovaj izveštaj po prvi put procenjuje prihode od oglašavanja na mobilnim uređajima. Procenjeni prihodi od mobilnog oglašavanja u SAD za 2010 godinu iznose između 550 i 650 miliona dolara.