VMware je protresao Cloud svijet sa svojom objavom da lansira open-source PaaS platformu pod nazivom Cloud Foundry. Nova platforma ima za cilj trenutne misli, i liderstvo na PaaS tržištu na kom djeluju i Microsoft Azure i Google Apps platforme. VMware predviđa da Cloud Foundry najavljuje novu eru "platformi Cloud-a" koja će ih lansirati ispred Google-a i Microsoft-a.

Prema navodima kompanije Vmware, Cloud Foundry se može pokrenuti u privatnom Cloud-u ili javnom Cloud-u IaaS okruženju. Podržavati će širok raspon jezika, kao što dijagram ispod objašnjava, ali najbolje od svega je to što će biti open-source!

VMware_Cloud_Foundry

U početku Cloud Foundry će biti dostupan na tri načina:

  • CloudFoundry.com – kompletno hostovano PaaS okruženje
  • CloudFoundry.org – open source projekt, gdje programeri i članovi zajednice mogu surađivati ​​i pridonijeti projektu.
  • Cloud Foundry Micro Cloud – kompletan primjerak projekta Cloud Foundry idealno pogodan za developere

Cloud Foundry je zapravo sastavljen od nekoliko tehnologija i proizvoda koje je kompanija VMware stekla do sada i bit će objavljen pod Apache 2 licencom. Ovo stvarno može donijeti ogromne promjene u Cloud PaaS prostoru. Poslije duže vremena, Cloud experti sada navode da će PaaS postati dominantan oblik Cloud-a u odnosu na IaaS. Činjenica da je kompanija VMware to lansirala kao open source, po mnogima je brilijantan strategijski potez u borbi protiv svoja dva najveća konkurenata, bogatih i moćnih kompanija, Google i Microsoft.

Ovaj potez svakako da sada prisiljava i Google i Microsoft da objave verzije svojih PaaS proizvoda koji mogu da se hostuju izvan njihovih podatkovnih centara a to će biti velika promjena u odnosu na trenutne modele. Očekuje nas vrlo uzbudljivo vrijeme za Cloud i open source!