pagespeed-googlelabs Google je promovisao Page Speed Online, koji pruža brz i jednostavan način za precizno merenje brzine vašeg web sajta direktno na Internetu. Ranije je bio dostupan samo kao dodatak za preglednik, a sada ovo pokretanje Google Labs-a dozvoljava da analizirate svoj sajt sa bilo kog mesta i primite trenutnu povratnu informaciju o njegovom ubrzavanju. Velike su šanse da vaš sajt može imati bolje performanse. Postoji mnogo alata na webu koji samo mere vreme odziva servera, dajući tako nepreciznu sliku brzine vašeg sajta. Na primer, izuzetno brzi serveri mogu da vrate HTML u deliću sekunde, ali posetioci vašeg sajta će i dalje čekati na preuzimanje slika ili na izvršenje JavaScript-a. Nasuprot tome, Page Speed Online koristi WebKit baziran na renderovanju vremena svih komponenti vašeg sajta kako bi dobili potpuniju sliku o njegovim performansama.

Page Speed Online je jednostavan za upotrebu. Samo unesite URL adresu i dobićete predloge za trenutno poboljšanje performansi na vašem sajtu. Page Speed Online vam daje rezultat koji može biti maksimalnih 100 i daje predloge za poboljšanje po njihovom prioritetu. Sa Page Speed Online takođe možete da dobijete specifične preporuke koje se odnose na mobilne uređaje. Na primer, pošto su procesori mobilnih uređaja manje snage nego procesori koji se ugrađuju u desktop računare, sugestije koje redukuju konzumaciju procesora će biti predstavljene kao prve.

Svima je frustrirajuće čekanje na sajt kojem treba večnost da se učita. Vlasnici sajtova zato posebno treba da brine o njegovim performansama. Korelacija između brzine vašeg web sajta i prihoda je dokazan. Poboljšanje performansi vašeg sajta je najlakši način da se poveća pregled stranica, konverzija i prodaja. Na primer, Yahoo je objavio da je 400ms poboljšanja brzine njihovog sajta povećalo njihove pregleda za 9%. Firefox je poboljšao prosečno učitavanje stranice za 2,2 sekunde i tako povećao konverziju preuzimanje za 15,4%.

Google koji već duže vreme insistira na brzini do sada je objavio mnoštvo alata za pomoć vlasnicima web sajtova da mere i poboljšaju performanse svojih sajtova pa tako i sada objavljujući Page Speed Online plugin za Firefox i Chrome. Page Speed Online je važan korak za Internet, jer više nema potrebe da se preuzima softver da bi testirali performanse vašeg sajta, on ne popravlja vaš sajt ali sugeriše na greške koje treba da popravite.