twitter money Twitter možda još nije pronašao način da zaradi novac za sebe ali zato radi dobar posao donoseći novca svojim korisnicima, pokazuje studija sprovedena od strane studenata na Tehničkom Sveučilištu u Minhenu, koji su otkrili da investitori koji slijede tweet-ove tržišta dionica mogu postići prosječnu stopu povrata od 15%.

Timm Sprenger je analizirao 250.000 tweet-ova poslatih u periodu od šest mjeseci. On predviđa da će Twitter početi nuditi i dodatne informacije za korisnike.

Tisuće poruka koje se odnose na dionice šalje se svakodnevno putem tweet-ova. Investitori koji tweet-uju označavaju tweet-ove prema tvrtkinom simbolu na burzi.

Ključ je odabrati pravu skupinu čije bi savjete slušali, ističe Timm Sprenger, ekonomist na Sveučilištu koji je vodio ovu studiju i koji je osnivač tweettrader.net, web stranice koja analizira i prikuplja relevantne tweet-ove.
Studija tvrdi da je tržište dionica efikasno prikuplja informacije i mišljenja o dionicama koje se odražava na cijenu dionica i volumen trgovanja. Također se navodi da pravilna analizu tweet-ova o dionicama može učiniti isto, ali dan ranije nego to učini tržište. Njihovi rezultati su toliko uvjerljivi da su kreirali web stranicu.

Financijski stručnjaci bi mogli koristiti ovu vrstu analize kako bi bolje razumjeli koje tweet informacije utječu na ponašanje investitora, navode istraživači.

Za potrebe ove studije tim je koristio open source softver Weka da automatski pročita i analizira prikupljene tweet-ove, klasificira ih kao: kupiti, zadržati (na čekanju) ili prodati. Ispalo je da je oko pola na čekanju, oko 35% kupiti i oko 15% prodati.

Što se tiče tweet-ova, u obzir je uzeto, koliko su puta bilo komentarani ili koliko je bilo retweet-a, koliko puta su spomenuti od drugi Twitter članovi i koliko sljedbenika ima svaki pojedinačni vlasnik tweeta, sve u cilju kako bi se dala težina pojedinim tweet-ovima koji su u skladu sa njihovim utjecajem na Twitter zajednicu.
Sveukupno, najcjenjeniji tweet-ovi su oni koje se najviše spominju ili su najviše retweet-ovani, navode istraživači.

Korisnici koji pružaju nad prosječne investicijske savjete su češće retweet-ovani (tj. citirani), imaju više sljedbenika i tako njihov glas na microblogging forumima ima veću težinu,

navodi se u studiji.

Istraživači su otkrili da veliki broj tweet-ova o određenim trgovanjima daje dobro predviđanja o tome sa koliko dionica će se trgovati sljedeći dan. Čak navode da mogu predvidjeti njegovo kretanje sa 87% točnosti.