deutsche-telekom-logo_c1000_800 Deutsche Telekom AG je objavio pad neto dobit od 37 posto u prvom tromjesečju. Uzrok za ovaj ogroman pad se vidi u gubitku Američkih mobitel korisnika do kojeg je došlo prodajom T-Mobile SAD kompaniji AT&T kao i lošem poslovanju u Grčkoj, koja se još uvijek teško bori sa ekonomskom krizom.

Objava kompanije Deutsche Telekom pokazuje neto dobit od 480 milijuna eura, što predstavlja pad u odnosu na 767 milijuna eura dobiti, godinu dana ranije.

Tvrtka je objavila da je njeno poslovanje i dalje relativno jako u Njemačkoj i da se suočava sa problemima na drugim tržištima. To uključuje borbu protiv izuzetno jake konkurencije u Sjedinjenim Američkim Državama, slabo gospodarstvo u Grčkoj i Rumunjskoj, novi porez koji je uvedn u Mađarskoj, i velika ulaganja u privlaćenju i zadržavanju kupaca u Nizozemskoj i Poljskoj.

Tvrtka je nakon opadajućeg trenda svoje baze klijenata i prihoda u T-Mobile USA, odlučila da uđe u process prodaje kompaniji AT&T za 39 milijardi dolara. Kompanija se suočila sa velikim procentom gubitka kupaca na ugovor, a to je samo djelomično ublaženo rastom prepaid korisnika. Kao rezultat toga, ukupna baze klijenata u SAD-u smanjena je čak za trećinu u toku ovog prvog kvartala.

Bez obzira na najavljenu prodaju T-Mobile USA, tvrtka će nastaviti provoditi svoju strategiju kao agresivni konkurent na tržištu sve dok se transakcija ne okonča,

navodi se u priopćenju kompanije.

Zarada kompanije Deutsche Telekom je također smanjena jer više ne uključuje zaradu koja je dolazila iz T-Mobile UK, jer je ona sada dio zajedničkog ulaganja sa Francuskim telekomom Orange.