w3c World Wide Web Consortium (W3C) će razviti standarde koji će omogućiti izravnu peer-to-peer komunikaciju između preglednika, bez potrebe da se ide kroz centralizirane servere.

Standardi bi mogli otežati represivne državne akcije protiv web komunikacija, navodi se u obraćanju W3C radne skupine kojoj je dodijeljeno da radi na razvoju standarda. Grupa ima za cilj definirati API koji će omogućiti preglednicima da komuniciraju koristeći audio, video i "dodatnu" komunikaciju u realnom vremenu.

W3C je pokrenuo novu radnu grupu za web komunikaciju u realnom vremenu, koja bi definirala API na strani klijenta a koji će omogućiti real-time komunikaciju u web preglednicima,

navodi W3C.

API bi trebao omogućiti aplikacije koje se mogu pokretati unutar preglednika bez dodatnih preuzimanja ili plugin-a. Prema navodima W3C glasnogovornika, API bi bio agnostičan u smislu programskog jezika.

Kompanija Opera je jedan od članova radne skupine, i prema njihovim navodima, peer-to-peer web komunikacija u realnom vremenu će otežati državnu represiju komunikacija, koje su nedavno bile na snazi u Sjevernoj Africi i na Bliskom Istoku, gdje su službene mjere bile od blokiranje Facebook-a i Twitter do potpunog isključenja Interneta.

Mi pokušavamo koristiti peer-to-peer sustav tako da više ne postoji samo jedna točka za gašenje na serveru. Kriminalci i državne agencije će i dalje biti u stanju da presreću web komunikacije, čak i ako su komunikacije kodirane. Ovo što radimo neće riješiti problem špijuniranja, ali će ga znatno otežati,

izjavio je RicH Tibbett, arhitekta platforme Opera.