Neelie_Kroes_EU Evropska Unija definitivno želi a uredi svoj online prostor pa u tom pravcu ide i ova najnovija inicijativa koja se pojavila juče. Naime, Evropska Komisija traži povratne informacije o tome kako da organizuje svoju Cloud Computing strategiju za Evropu, gde zakonodavstvo zaostaje za novim tehnologijama.

Komesar Digital Agenda, Neelie Kroes, pokrenula je javne konsultacije u ponedeljak. Cloud Computing je već u širokoj upotrebi u Evropskoj Uniji, a Cloud službe očekuju da će generisati prihode od oko 35 milijardi evra do 2014 godine.

Komisija sada želi svim zainteresovanim stranama, a posebno Cloud programerima i korisnicima, da objasni svoja "iskustva, potrebe, očekivanja i uvid u korišćenje i obezbeđivanje Cloud računarstva." Poseban cilj ovih konsultacija jeste da se čuju mišljenja o zaštiti podataka i odgovornosti, kao i o pitanjima standardizacije i interoperabilnosti.

Potrebna nam je dobro definisana Cloud Computing strategija kako bi se osiguralo da smo na najbolji način iskoristili ovaj potencijal. Od svih zainteresovanih strana da pruže svoj doprinos kako bi ovo veoma važno pitanja uredili na najbolji mogući način,

izjavila je objasnio je komesar Digital Agenda, Neelie Kroes.

Online konsultacije će biti otvorena za povratne informacije do 32 avgusta a odgovori će biti korišćeni od strane Komisije za razvoj evropske Cloud Computing strategije koja treba da bude predstavljena sledeće godine.