tablet Prodaja računala definitivno više nije tako unosan posao kao što je nekad bio. HP izjavio je jučer da su prihodi od prodaje notebook i stolnih računala pali za 23 posto u posljednjem tromjesečju, Dell također navodi da je njegova prodaja računala potrošačima pala za 7 posto, kao i Acer, koji prijavljuje pad od 16 posto. S druge strane, Tablet, posebno iPad, prodaju se fantastičnom brzinom. Gartner predviđa da će kompanija Apple imati prodaju od 47 milijuna iPad uređaja u ovoj godini, dok će ukupan broj prodatih Tablet-a u ovoj godini biti oko 70 milijuna. Gartner također predviđa da će ukupna prodaja Tablet-a u narednog godini iznositi 108 milijuna uređaja.

Imajući ovo na umu može se zakljućiti da su Tablet uređaji itekako uzdrmali prodaju osobnih računala na potrošačkom tržištu. Ako bi pokušali ići malo dublje vidjeli bi da se Tablet uređaji trenutno korisnicima nameću kao zamjena za drugi ili treći računar.

Potrošači koji su kupili novo računalo u posljednje dvije godine, vrlo je vjerojatno da će kupiti Tablet ili neki drugi uređaj a ne još jedno osobno računalo,

objašnjava Michael Gartenberg, analitičar u kompaniji Gartner.

Tablet, u svom sadašnjem obliku, ne može u potpunosti zamijeniti računalo. Oni nisu ni približno snažni da bi odradili zadatke koje prosječna osoba sada radi sa osobnim računalom. S druge strane većina korisnika pogleda i pošalje e-mailove, provjeri Facebook, Twitter, sportske rezultate, streamuje TV, čita E-book, i ostale stvari koje nisu zahtjevne. Tablet to može da odradi i to je za mnoge ljude dovoljno.

U nedavnom istraživanju koje je sprovela mobilna oglasna mreža AdMob, mogu se vidjeti zanimljivi nalazi. Među 1.430 isptanih vlasnika Tablet uređaja 77 posto njih je izjavilo da nakon što su kupili Tablet-a, da su umnogome smanjili korištenje svojih PC.

Tablet još uvijek ne može da zamijeni PC, njegov tržišni udio je još uvijek mali, možda je ovaj trenutni trend samo hir potrošača ali, kako god to sada izgledalo, ipak su faktor na kojeg u budućnosti treba ozbiljno računati.