1img Evropska Unija planira da "kreira jedan siguran sajber-prostor". U februaru, na tajnom sastanku Saveta Evropske Unije, političari su razgovarali o planovima za kreiranje "virtuelnog Šengenskog prostora" u kom bi ISP-ovi trebali da blokiraju "nelegalni sadržaj" koji bi dolazio izvan tog područja. Savet Evropske Unije je centralno zakonodavno telo EU nadležno za donošenje odluka.

Nije bilo objašnjenja o tome šta bi mogao da bude taj "nelegalni sadržaj", da bi se našao na crnoj listi EU. Ovaj plan se poredi sa Kineskim metodama čvrste kontrole pristupa Web-u.

Ovaj predlog će se koristiti kao opravdanje za represivne mere koje bi svaki nedemokratski režim u svetu mogao da koristi. Čak i sama rasprava o ovom projektu legitimiše ovaj duboko nelegitiman predlog. Ono što je najapsurdnije od svega, uprkos ceni koju će plaćati demokratija, sloboda govora, pa čak i ekonomija, jeste da ne postoji analiza kakvu bi korist imali od ovog ludila,

izjavio je Joe McNamee iz Evropske grupe za digitalna prava EDRi u ponedeljak.

Ostali kritičari navode da je iluzorno misliti da se ovaj plan može sprovesti. Objašnjavajući da korisnici Interneta mogu veoma lako koristiti proksije kako bi zaobišli ovakvo filtriranje kao i da "nezakoniti" sajtovi mogu veoma brzo da menjaju IP adrese i tako d se drže uvek korak ispred crnih lista.

Takođe, postoji velika zabrinutost da bi se i nevini sajtovi mogli nači na tim crnim listama iz raznoraznih razloga i interesa.