Warning-Vulnerability Nakon objave da je uspjela tajna operacija američkih specialnih postrojbi u kojoj je ubijen Osama bin Laden, Internet korisnici su krenuli u pretragu o pojedinostima vezanima za ovu tajnu operaciju. Imajući to u vidu, cyber kriminalci su takođe djelovali i može se reći "zatrovali" rezultate pretraživanja sa malware-om, u nadi da će uspjeti dobiti pristup računalima korisnika.

Popularni događaji su uvijek nešto što cyber kriminalci koriste kako bi došli do nevine žrtve koju potom iskorištavaju.

Linkovi koji vode do sajtova sa zlonamjernim sadržajem su već počeli da se šire najpopularnijom društvenom mrežom Facebook. Korisnici treba da budu oprezni i da pripaze na te spam linkove, koji su obično u formi bombastičnih fotografija, videozapisa i druge informacije koje zvuči nevjerojatno zanimljivo i u vezi su sa smrću Osama bin Ladena ili operacije koju su izveli američki vojnici. Korisnici također treju biti oprezni kada su u pitanju Twitter tweets i Facebook postovi, jer ilj Internet kriminalaca je da privuku promet, koji neće biti sumnjiv, za širenje malware.

Scenario je obično ovakav: kada korisnici kliknu na link koji vodi na sajt sa zlonamjernim sadržajem i dođu na zaraženu web stranicu, od njih će biti zatraženo da prihvate preuzimanje datoteke, kao što je na primjer kodek za gledanje videa, a nakon korisnikovog prihvatanja, malware će se instalirati na njegovo računalo.

Korisnici bi trebali biti posebno oprezni kada je u pitanju ubistvo Osama bin Laden-a, jer ne postoji službena objava fotografija tijela ubijenog bin Laden-a, a upravo je to jedna od najtraženijih stvari online. Online kriminalci obično koristite vrlo atraktivne, bombastične naslove kako bi poticali korisnike da klikaju na linkove koje vode na web sajtove sa zlonamjernim sadržajem.

Budite oprezni i pripazite na koje linkove kikate.