twitter-logo Društvene platforme poput Twitter-a ne spadaju u one koje će donijeti novu prodaju, one spadaju u daleko suptilniji marketinški alat. Korisnice ne vole da se bore sa reklamnim porukama na društvenim mrežama. Twitter ima ogromnu vrijednost, čak i uz činjenicu da ju je teško mjeriti, odličan je za izgradnju brand lojalnosti, sve dok je vaš pristup ispravan.

Prošle godine, američka studija sprovedena od strane Chadwick Martin Bailey i iModerate, utvrdila je da 79 posto korisnika koji slijede brand na Twitter-u, vjerojatno da će preporučiti taj brand drugima.

Teško je procijeniti vrijedost takvog word-of-mouth publiciteta kao i vrijednost koju ima popularnost Twitter identiteta.

Dakle, evo nekoliko savjeta za izgradnju lojalnosti branda putem Twitter-a.

Tweet-ajte nešto vrijedno i korisno
To je osnovno ali se nažalost često previdi. Nikada nećete slijediti brand koji nemilosrdno tweet-uje marketinške poruke, čak i ako vam se uistinu sviđa stvarni proizvod ili usluga. Tko bi?

Neki brandovi također retweet-uju svako pohvalno pominjanje njih koje dolazi od korisnika, što je dobro kada se radi o nekoliko tweet-ova, ali postaje naporno ako se radi o većem broju tweetova.

Svaka poruka koju postujete bi trebala da sadrži neku vrijednost za čitaoce.

U prilikama kada koristite Twitter u svrhu samopromocije, onda bi trebali biti sigurni da se radio zaista o nečem impresivnom, na primjer, dodjeljujete neke nagrade, poziv za pomoć drugima i sl. U ovakvim slučajevima ćete sigurno imati dobar odziv, u suprotnom, izgledat ćete pomalo očajni u promisanju sebe ili svog online poslovanja što sigurno neće rezultirati lojalnošću korisnika.

Vrijedni tweet-ovi mogu uključiti linkove na zanimljive, relevantne članke i blogove, istraživanja i statistike, stručne komentare o industrijskim događajima, tipa raznih popusta, pogodnosti i relevantnih vijesti.

Najvažniji je fokus na dvije stvari, to su vrijednost i relevantnost. Uspijete li ih objediniti u svoj tweet, postigli ste uspjeh.

Odgovarajte na pritužbe korisnika
Ako se klijenti žale, može se pretpostaviti da su jako ljuti na vas ili na vaše poslovanje iz raznoraznih razloga međutim, ta ljutitost se itekako može ublažiti ako im se obratite i probate riješiti njihov problem. Na taj način, ne samo da će problem biti riješen već ćete sigurno dobiti i određene simpatije u smislu da vam je stalo do korisnika i njihovih problema.

Korisnici, danas, očekuju da brandovi budu prisutni na Twitter-u ili da imaju svoje blogove kako bi mogli izraziti svoje mišljenje ili pak tražiti određena pojašnjenja i odgovore, direktno od poslovanja. U slučaju da ne dobiju odgovore, postaju veoma ljuti što može da rezultira negativnim recenzijama o vama i vašem poslovanju.

S druge strane, prijateljski i brz odgovor može pretvoriti nezadovoljnog korisnika u netkog tko će javno da vas pohvali, što svakako može da bude veoma korino za vas.

Potrebno je dati svojim sljedbenicima nešto zauzvrat
Vjernost je dvosmjerna ulica. Ako želite da vaši sljedbenici cijene vaše online poslovanje, onda i vi morate pokazati da cijenite tu njihovu lojalnost.

To možete da pokažete na nekoliko načina a neki od njih su da im ponudite neke ​​posebne popuste i ponude, što je ujedno našin i da dovedete prodaju sa Twitter-a, bez da opterećujete svoje sljedbenike klasičnim marketinškim porukama.

Veoma je bitno da tweet-ovi sa ovakvim popustima postanu spammy. Ako pretjerate sa brojem tweet-ova ili oni jednostavno nude slabu ponudu umjesto dobre nagrade, to neće pomoći u izgradnji lojalnosti prema vašem brandu. To bi čak moglo rezultirati da izgubite sljedbenike.

Budite zabavni
Većina korisnika koristi Twitter između ostalog i za zabavu, chat i dijeljenje stvari koje vole sa svojim prijateljima. Baš kao u slučaju blog-a, to je jedan suptilan način pristupa svojim potencijalnim korisnicima, kupcima.

Ponekad je dobro biti zabavan. Postavite neki zabavan video, pokažite ležernost u opštoj komunikaciji sa svojim sljedbenicima, to će sigurno da rezultira dodatnom lojalnosti.