bits_forrester.190 Google je osnovao centar za softversko inženjerstvo u Taipei-ju koji bi trebao da surađuje sa azijskim proizvođačima laptop-a na računalima koje pokreće Chrome OS, izjavio je Google.

Novi centar će igrati ključnu ulogu u podršci proizvođačima prijenosnih računala jer Google pokušava da dobije više tvrtki za svoj projekat Chrome OS. Na Computex PC show konferenciji u Taipei-u, Sundar Pichai, viši potpredsjednik Chrome Google, istaknuo je kako se Chrome OS neće biti dostupan za tablet uređaje već samo za laptop-e. Također, on je istaknuo da kompanija za sada nema planove za povezivanje Android OS sa Chrome OS na mobilnim uređajima.

Google Chrome OS je operativni sustav temeljen na Linux-u i dizajniran je za pokretanje aplikacija koje se nalaze na Internetu. Zamišljeno je da laptopi uvijek budu konektovani kako bi se automatski ažurirali kada novi softver postane dostupan. Manji delovi korisničkih podataka i koda, kao što su e-mail i igrice, mogu se koristiti i kada računalo nije priključeno na Internet, kazao je Sundar Pichai.

Prva dva računala na temelju Chrome OS, razvijeni su od stane Južno Korejske kompanije Samsung i Tajvanske Acer, a naći će se u prodaji u lipnju.

Google je ušao žestoko na tržište mobilnih uređaja koje bilježi sve veći i brži rast, pa je tako sa svojim Android operativnim sistemom već zauzeo veći dio tržišta. Mnogi smatraju da bi kompanija trebala da spoji ove dvije platforme kako bi se ustoličila na liderskoj poziciji.

Međutim, postoje i druga mišljenja koja ne idu u prilug kompaniji pa tako George Colony, predsjednik i izvršni direktor kompanije Forrester Research ističe da je Google Chromebook jedna od najvećih korporativnih gluposti koju je ikad vidio.

George Colony svoje uvjerenje o Chromebook-u zasniva na Forrester-ovom istraživanju da ljudi postupno prelaze sa Interneta na mobilne aplikacije kao primarno sredstvo za dobivanje informacija. Trend je upostavljen od strane iPhone i Android korisnika.

Forrester naziva rasprostranjeno korištenje mobilnih aplikacija App Internet. Tržište App Internet je dostiglo 2,2 milijarde dolara širom svijeta, a raste po stopi od 85% godišnje. "To je arhitektura budućnosti", naglašava George Colony.

Google je previše usmjeren na Web, "Oni vole Web", dodaje George Colony.

Tu je i olakšavajuća okolnost za Google, Android svoje poslovanje bazira na mobilnim aplikacijama. No, George Colony napominje da su i dalje gotovo svi prihodi Google-a od Web oglasa, što pomaže u objašnjenu Chromebook-a i zašto Google i PC prodavači "jako mnogo rizikuju" nastojanjem da prijeđu u svijet aplikacija.

Da bi se prilagodili App Internet-u, prodavci hardvera poput Hewlett-Packard i Dell će morati promijeniti svoje modele. Tu se dolazi do ključnog pitanja: Mogu li oni reformisati PC da živi u App Internet svijetu?

ističe George Colony.