dotcom2 Zbogom dot.com. Jednostavan način da se konsoliduje Internet uskoro će biti preko "dot.nešto".

Svetska Internet revoluciji će biti objavljena sledeći mesec, a donet će da će se web adrese sada proširiti izvan dot.com. Ovaj potez će se smanjiti konfuziju i smanjiti oslanjanje na pretraživače, a najveći gubitnik će svakako biti Google, navode stručnjaci.

Na kraju, ovo će biti novi način na koji ćemo koristiti Internet. Umesto dot.com buma, sada će to biti dot.nešto bum,

izjavio je Adrian Kinderis, izvršni direktor AusRegistri International.

Takozvani top-level domeni će biti ratifikovani od strane ICANN (Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve) u Singapuru 20. juna, nakon kojeg će uslediti 60 dana za podnošenje prijava za nazive top-level domena koji će koštati od 185, 000 dolara kako bi se obeshrabrile neozbiljne aplikacije. Prvi top-level nazivi domena će najverovatnije stupiti na snagu do sredine naredne godine.

Nosioci zaštitnih znakova će biti zaštićeni prilikom apliciranja za naziv domena, a nikom neće biti dozvoljeno da se prijavi za ime grada, na primer .London, bez pismenog odobrenja relevantnih vlasti.

Problem će nastati u situacijama kada postoji više od jednog grada sa istim imenom, pošto ima takvih slučajeva, a pretpostavlja se da će rešenje biti to da se naziv dodjeljuje onom ko licitira najvišu ponudu.

U okviru ovog novog sistema, korisnici će biti direktno dovedeni do svoje destinacije, bez potrebe da koristite pretraživač. Na primer, kucajući restaurants.London ili bars.London, naći ćete svaki restoran i bar naveden na tim sajtovima. Ovo naravno implicira da će doći do značajnog smanjena uticaja pretraživača a pogotovo dominacije Google-a.

Što se tiče novih naziva domena to više "nije pitanje da li će , nego kada će stupiti na snagu, i moj savet je da treba da budete smpremni za taj dan,

dodaje Adrian Kinderis.