phpfPOoljScreenshot2011-05-26at9.19.55AM_424x318 Kompanija Google je predstavila svoje dvije nove usluge, Google Wallet i Google Offers. Kompanija je u suradnji s bankama i kartičnim procesorima razvila bezkontaktni sustav za plaćanje putem mobilnih telefona.

Sustav nazvan Google Wallet bi trebao biti operativan tokom ljeta, a temelji se na MasterCard tehnologiji "PayPass" i mobilnim telefonima temeljenim na Android OS opremljenim čipovima za komunikaciju na malim udaljenostima (NFC).  NFC (near field communication) jedan je od važnijih izuma zadnjih godina, jer olakšava plaćanje kupcima a potencijalno je i veoma unosan posao.

NFC je čip tehnologija koja kada je postavljena na dva različita uređaja, omogućuje da male količine podataka budu poslane na vrlo kratkoj udaljenosti između njih. To može uključivati ​​podatke kao što su informacije o kreditnoj kartici i kupon bar kodu. Kompanija Google je naglasila da će svi budući Android telefoni sadržavati NFC čip.

Iako kompanije koje se bave kreditnim karticama uzimaju određenu proviziju od trgovaca prilikom svake transakcije, u Googleu ističu kako neće naplaćivati nikakvu naknadu za svoju uslugu.

Zajedno s Google Walletom predstavljena je i usluga Google Offers, koja bi trebala uključivati i razne kupone i popuste koje će korisnici moći iskoristiti prilikom kupovine. Google Offers, kao što i sama riječ govori omogućit će kupcima da pronađu povoljne ponude te ih pohrane u Google Wallet za kasnije.

Prvi mobilni uređaj sa ovom uslugom koji će se pojaviti na tržištu biće Nexus S, ali treba očekivati da će se ubrzo zatim na tržištu pojaviti i mnoštvo drugih modela.