cropped-gold-coins Kineski zatvorenici u radnom kampu Jixi navodno su prisiljeni da igraju online igrice i na taj način zarađuju kredite za zatvorske čuvare koji tu virtualnu valutu mjenjaju za pravi novac.

Nekadašnji zatvorenik navodi da je u vrijeme kada je on bio tu, bilo oko 300 zatvorenika koji su bili prisiljeni da igraju online igrice. To je bilo mnogo unosnije nego razni fizički poslovi za koje su zatvorenici također bili prisiljeni da rade a za koje su zatvorski čuvari uzimali novac. Ovaj zatvorenik također navodi da su zatvorenici dnevno zarađivali čuvarima igrajući online igre u više smjena, od 5000 do 6000 juana, što je oko 800-900 dolara.

On dodaje da su zatvorenici prisiljavani da igraju do iznemoglosti ili dok se ne ispuni zadana dnevna kvota. Svako neispunjavanje dnevne kvote rezultiralo bi fizičkim kažnjavanjem i zlostavljanjem.

To je fenomen poznat kao "gold farming", monotono ponavljanje osnovnih zadataka u online igrama poput World of Warcraft kako bi se došlo do povećanja online kredita, za koji su milijuni igrača diljem svijeta spremni platiti pravim novcem.

Trgovanje virtualnih valutama u multiplayer igrama je postalo toliko rašireno u Kini da je to oblast koju je sve teže regulirati. Pretpostavlja se da 80% cijele svjetske populacije "gold farm-era" upravo dolazi iz Kine. Prema tim procjenama radi se o brojci od čak 100 000, koja je velikim dijelom i rezultat toga što je online zarada igranjem igrica mnogo veća nego što ljudi u Kini mogu da zarade na primjer radeći u fabrikama.