6a00d8341c630a53ef014e88b90212970d-300wi Citigroup je napravio svoj izvještaj o Microsoft-u u kome se navodi da kompanija dobija 5 dolara za svakih Android telefon koji napravi Tajvanski proizvođač HTC Corp.

U izveštaju objavljenom petak Citigroup navodi da kompanija Microsoft dobija novac kao deo sporazuma o korištenju patenta nastalog nakon sudskog spora kompanija. Inače, Tajvanski HTC proizvodi smartphone i Tablet uređaje koje pokreće i Google Android i Microsoft Windows operativni sistem.

U ovom izvještaju se takođe navodi da kompanija Microsoft namerava da tuži i ostale proizvođače Android telefona, a cilj tužbe jeste da se naplati od 7,50 do 12,50 dolara licence po svakom proizvedenom uređaju zbog navodnog kršenje patenata koje poseduje kompanija Microsoft.

Svaki vansudski sporazum ojačava Microsoft-ove tvrdnje da Android krši njihovo intelektualnu svojinu, što potencijalno može da prouzrokuje ozbiljne probleme za Android, jer će Tablet i smartphone uređaji koji rade na operativnom sistemu Microsoft biti mnogo atraktivniji, navodi se u izveštaju.

Analitičar Walter Pritchard navodi da se u sledećih par meseci može očekivati još više pravnih aktivnosti oko Androida. Baš kao i Microsoft, Apple i Oracle (koji je tužio kompaniju Google zbog korištenja Java), kao i ostali, nameravaju da tuže kompanije koje koriste Android, a svaka postignuta nagodba će itekako štetiti kompaniji Google.

S Microsoft-ove tačke gledanja, ovo je jako dobro jer se kompanija sprema da uskoro uđe na Tablet tržište a takođe pokušava da uzme i mnogo značajniji deo na smartphone tržištu.