gov_tech Američki senator blokirao kontroverzni nacrtu zakona kojim bi se ISP-ovi, tražilice, kreditni procesori i drugi poslovni subjekti natjerali da blokiraju pristup web stranicama koje navodno povređuju autorska prava.

Senator Ron Wyden, demokrata iz Oregona, blokirao Zakon o Sprečavanju Realnih Online Prijetnji na Gospodarsku kreativnost i Krađu Intelektualnog Vlasništva Zakona(Preventing Real Online Threats to Economic Creativity and Theft of Intellectual Property Act), ili PROTECT IP Act, od dolaska u Senat na glasovanje.

Samo dva tjedna nakon što je ova Zakon predstavljen, kao revizija Zakona o Internet cenzuri, Pravosudni Odbor Senata jednoglasno je glasovao da se PROTECT IP Act nađe na glasanju u Senatu. Po pravilima Senata, jedan Senator može zadrži, blokira Zakon, iako se ta blokada može skinuti dvotrećinskom većinom.

PROTECT IP omogućava Ministarstvu Pravde SAD-a da zatraži Sudski nalog kojim se od ISP i tražilica zahtijeva da obustave slanje prometa na web stranice optužene za kršenje autorskih prava. Zakon također omogućava nositeljima autorskih prava da zatraže sudski nalog kojim se od procesora plaćanja i online oglasne mreže zahtijeva da prestanu poslovati sa navodno spornim web stranicama.

Legalizacija ovog zakona će napasti slobodu govora online a u mnogome će naškoditi e-commerce, izjavio je Senator Wyden.

Ja razumijem i slažem se sa ciljem ove lagalizacije koji je zaštita intelektualnog vlasništva i suzbijanje trgovine krivotvorenom robom, ali isto tako ja nisam spreman za gušenje slobode govora i inovacija kao i gospodarskog rast za postizanje ovog cilja. Kolateralna šteta ovog pristupa je govor, inovacije i integritet Interneta. U interesu je Američkog gospodarstva da se osigura da je Internet održiv kao način za Američke inovacije, trgovinu i napredak naših ideala koje osnažuju ljude diljem svijeta. Ustupanjem kontrole Interneta korporacijama putem privatnih prava na tužbu, te vladinim agencijama koje se ne razumiju dovoljno u vrijednost Interneta, ovaj Zakon predstavlja prijetnju za našu gospodarsku budućnost i naše međunarodne ciljeve,

naveo je u svom priopćenju Senator Wyden.

Kritičari Zakona navode da će njegova primjena dovesti do više stotina Sudskih slučajeva vlasnika autorskih prava protiv online poslovanja. Zakon će dovesti do crne liste Internet sajtova i kompromitovanja Internet sistema naziva domena.

Oni koji podržavaju ovaj zakon navode da je ova nova metoda potrebna za borbu protiv kršenja autorskih prava od strane web stranica koje nisu na teritoriji SAD-a.

Kršenje autorskih prava i prodaja krivotvorene robe može koštati Američke tvrtke milijarde dolara, i rezultirati sa stotinama tisuća izgubljenih radnih mjesta,

izjavio je Senator Patrick Leahy, demokrata, jedan od predlagača ovog Zakona.

Ostaje da se vidi da li će se uspjeti formirati dvotrećinska većina koja bi prevazišla ovu blokadu i stavila ovaj Zakon u primjenu.