facebook-logo Optimizacija za tražilice (SEO) i socijalni mediji su se u posljednjih nekoliko godina dosta približili. Sada se čini da su integrirani više nego ikada, posebno što i Google sve više eksperimentira sa dovođenjem u socijalnih elemenata u rezultate pretraživanja.

Praktično se svelo na to da bez jednih i drugih ne možete, bilo po pitanju posla ili dovođanja potencijalnog prometa. Najbolja SEO praksa što se tiče najpopularnije socijalne mreže današnjice, Facebook, se svodi na:

Ključne riječi i copywriting
Ovo često može da napravi nedoumicu između pisanja sadržaj imajući isključivo korisnika na umu, ili pisanje sadržaja fokusirajući se na SEO. Dobra praksa SEO copywritinga još uvijek se možete primijeniti u pisanju vašeg update-a za Facebook stranice. Budući da svatko tko pretražuje Facebooku ima mogućnost da vidi rezultate od “svatkog“, tada vaši postovi koje pišete na svojoj Facebook stranici mogu postati presudni za pronalaženje od strane korisnika koji su u potrazi na nečim. Potrebno je da vaše pisanje bude relevantno sa vašim brendom ili nišom u kojoj djelujete. Pri ažuriranju bi svakako trebali da obratite pažnju na ključne riječi, koje bi korisnici mogli koristiti u pretraži koja bi ih na kraju dovela na vašu stranicu.

Linkanje
Opšta pravila dobrog linkanja važe i za Facebook stranice. To podrazumijeva da linkate često i na relevantne stranice. Na nekim mjestima vam Facebook daje mogućnost korištenja anchor teksta u linkovima, što je dobra praksa koje treba da se pridržavate. To na pimjer možete učiniti u odjeljku “Notes” na svojoj stranici. Važno je napomenuti da je jako bitno da koristite relevantne ključne riječi u anchor tekstu, koje se odnose na stranicu na koju upućujete. Slanje linkove sa vaše Facebook stranice je važno u tome što pomaže u poboljšanju vašeg SEO rangiranja unutar Facebook pretraživanja. Trebali bi iskoristiti mjesta na kojima vam Facebook omogućava da to učinite, što uključuje zid i info tekst. Jedno od najvažnijih mjesta za linkanje sa stranice jeste u dijelu „About“. Iako se na ovom dijelu ne možete postaviti anchor tekst ipak možete da postavite standardan link, na primjer svog web sajta.

Korištenje ključnih riječi u naslovima fotografija
Iako je za određene aktivnosti unutar Facebook stranica predviđen “no follow” od strane Google-a, ipak bi trebali da se pridržavate dobrig ključnih riječi i strategije linkanja gdje god vam je to dopušteno. Baš to se odnosi i na odjeljak sa “fotografijama“ na vašoj stranici, koji inače mnogi često previde. Fotografije u ovom smislu se jako zahvalne jer se veoma brzo ažuriraju i dijele sa ostalim korisnicima. Potrebno je da u opisu (description) vaše fotografije ne zaboravite uključiti relevantne ključne riječi. Također, imajte na umu zadovoljavanje potreba i korisnika i tražilice. Vi se prvenstveno obraćate svojim fanovima, pa je stoga potrebno da ključne riječi budu prirodno unesena u opis. Također, obratite pažnu na one ključne riječi koje možda želite da se pronađu i u Facebook i u Google pretraživanju.