Wiki_Julian_Assange04_Mordaca Uprkos činjenici da čeka izručenje u Švedsku zbog optužbi za seksualni napad, osnivač Wikileaks-a Julian Assange još uvek privlači veliko interesovanje medija.

Russia Today (RT) je napravila intervju sa Assange-om, u kom je on davao svoje viđenje političkih nemira u Egiptu i Libiji, a poseban osvrt je dat na ulogo društvenih medija u poslednjim revolucijama u obe zemlje. U ovom intervjuu, Assange se posebno fokusirao na Facebook nazivajući ga "najužasnijom špijunskom mašinom koja je ikada izmišljena".

Objašnjavajući detaljnije, Assange potvrđuje:

Ovde imamo najsveobuhvatniju bazu podataka ljudi, njihovih odnosa, njihovih imena, adresa, njihovih adresa, njihove komunikacije sa drugima i njihove rodbine svetu, a sve se nalazi u Sjedinjenim Državama i sve je dostupno američkoj obavještajnoj službi.

Prema Assange, to se ne zaustavlja na Facebook-u. On veruje da su se društvenoj mreži pridružili Google, Yahoo i druge velike američke organizacije koje imaju "izgrađen interfejs za američku obavještajnu službu":

Osnivač Wikileaks-a takođe upozorava korisnika Facebook-a, navodeći da, ako korisnik doda svog prijatelja na Facebook, on ustvari "radi besplatno za američku obaveštajnu agenciju, u izgradnji elektronske baze podataka o sebi samima".