BSA BSA (Business Software Alliance) je organizacija koja se bavi borbom protiv piraterije i zaštitom autorskih prava u čije članove spadaju najveća imea u softverskoj industriju među kojima su i Adobe Systems, Apple, Microsoft i Symantec. BSA je objavila svoj izveštaj o stopi piraterije u svetu.

Globalno ispitivanje javnog mnjenja koje je sproveo pokazuje čvrstu podršku korisnika pravu na intelektualno vlasništvo, tokom kojeg je 70 posto njih podržalo plaćanje inovatorima za njihove proizvode kako bi se ostvario dalji tehnološki napredak. Neobična je činjenica da najjaču podršku pravima na intelektualno vlasništvo pružaju tržišta sa visokim stopama piraterije.

Centralna i Istočna Evropa kao i Latinska Amerika imaju najveću stopu piraterije, sa 64 posto piratskog softvera. Nešto manje piratskog softvera koristi se u Aziji, u proseku 60 posto, na Bliskom Istoku oko 58 posto. Zapadna Evropa ima stopu piraterije od 33 posto, a u Severnoj Americi ona iznosi 21 procenat.

Od globalnih pokazatelja izneseni su podaci o vrednosti nelicenciranog softvera u region Srednje i Istočne Evrope koja iznosi 5,5 milijardi američkih dolara. Globalno, vrednost nelicenciranog softvera porasla je do rekordnih 59 milijardi dolara, što je gotovo dvostruko više nego u studiji provedenoj u 2003 godine. Takođe, polovina od 116 zemalja koje je obuhvatila ova studija imaju stopu piraterije od 62% ili više, dok je globalna stopa piraterije 42%.

Kada bi se to pretvorilo u novac, značilo bi da se u celom svetu prošle godine potrošilo 95 milijardi dolara na legalan softver, dok je tokom iste godine u svetu instalirano i nelegalnog softvera u vrednosti od 58,8 milijardi dolara. Istraživanje pokazuje da je najčešća forma piratizovanja, kupovina jedne legalne kopije koja se potom instalira na veći broj računara, što se praksa koju, prema navodima u ovom izveštaju, praktikuje 51 posto korisnika, koji najčešće ne znaju da time čine krivično delo, ističe BSA.