chromebook (1) Jedno od velikih najava na Google I/O Developer konferenciji je lansiranje notebook-a koje pokreće Chrome OS, simbolično nazvan Chromebook. Da pojasnimo malo o čemu se radi.

Što je točno Chromebook?

”Chromebook“ je termin koga uvodi Google i ostali oko njega a koji opisuje prijenosna računala dizajnirana za korištenje sustava Chrome OS. Termin „netbook“ se odnosi na mini-laptop (općenito modeli do 10,1 inčnim zaslonom) sa ne previše moćnom specifikacijom koji pokreće redoviti operativni sustav (obično neke verzije sustava Windows). Očekuje se da će biti moguće kupiti Chromebook u svim veličinama, a model koji se trenutno nudi ima 12,1 inčni zaslon, što ga čini većim od netbook-a.

Koja je razlika Google Chrome OS u odnosu na Windows, Mac OS X i Linux OS?

Chrome OS je baziran na Gentoo Linux-u. Za razliku od većine desktop operativnih sustava, dizajniran je za pokretanje aplikacije dostavljenim putem Web-a. On se fokusirati na aplikacijama isporučivim putem Cloud-a ili što bi pojednostavljeno mogli reći "stvari kojima pristupate preko Interneta", znači operativni sustav nadopunjuje ostalu Google ponudu, kao što je njegova online Office usluga Google Docs. (uzimajući ovo u obzir Chromebooks je mogao biti nazvan i Cloudbooks). Google Chrome Web Store već sada nudi veoma širok izbor web aplikacija.

Da li Chrome OS ima neke prednosti kada je u pitanju pristup web aplikacijama?

Chrome OS je lagan operativni sustav. To znači, na primjer, veliku brzinu boot-a (osam sekundi, prema navodimaGoogle-a). Osim toga, tu su i sigurnosne prednosti za organizacije koje ih implementiraju, zahvaljujući nesposobnosti za instalaciju lokalne aplikacije i sandboxing različitih aplikacija krajnjih korisnika. Lokalni podaci pohranjeni na Chromebook-u su kodirani kako bi pružili dodatnu sigurnost. Google radi na "Chromoting-u", koje treba d omogući daljinski (remote) pristup računalima sa sustavom Windows i Mac OS X.

Tko će proizvoditi Chromebooks?

Kompanije Samsung i Acer su potvrdile da se proizvoditi Chromebooks (za Američko tržište sigurno). Samsung će proizvoditi 12,1 inčni model koji će se prodavati kao Wi-Fi model sa cijenom od 429 dolara i Wi-Fi i 3G model koji će koštati 499 dolara. Acer Chromebook će koštati 349 dolara i uključuju 3G. U ove cijene ulazi i 100MB 3G podataka mjesečno putem Verizon-a. Narudžbe za Chromebooks će biti otvorene od 15. lipnja, putem Best Buy-a i Amazon-a.

Zemlje u kojima će Chromebook biti dostupan?

Prema navodima kompanije Google, Chromebook će se moći kupiti u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Španjolskoj, SAD-u i Velikoj Britaniji. Kompanija navodi da će blagovremeno obavještavati o dostupnosti u ostalim zemljama.

Što znači "hardver kao servis"?

Chromebooks će se prodavati standardno, kao i svi ostali notebook-ovi, ali će također biti dostupan i preko pretplate. Ove pretplate će koštati od 28 dolara po Chromebook-u za poslovne korisnike u SAD-u. Organizacije iz javnog sektora i škole će moći dobiti Chromebook po cijeni od 20 dolara. Ove cijene uključuju podršku i zamjenu dijelova, udaljenu administraciju i ostalo. Google-ov viši potpredsjednik za Chrome, Sundar Pichai, opisao je pretplatnički model kao "softver i hardver kao usluga".