supremecourt3 Vrhovni Sud SAD presudio protiv kompanije Microsoft u parnici vrednoj 290 miliona dolara. Naime, kompanija i4i sa sedištem u Torontu podnela je tužbu protiv kompanije Microsoft zbog nelegalnog korištenja njihovog patenta još 2007 godine. Pravna bitka je već primorala Microsoft da 2009 godine izmeni određene funkcionalnosti u svom programu Word, kada je Okružni Sud SAD-a presudio u korist i4i i naložio kompaniji Microsoft da prestane da prodaje Word u SAD-u kao i da na ime odštete plati kompaniji i4i 290 miliona dolara.

Spor je nastao oko i4i patenta koji pokriva tehnologiju koja omogućava korisnicima da manipulišu arhitekturom i sadržajem dokumenta, za koji i4i tvrdi da je Microsoft povredio tako što je Word korisnicima dozvolio da kreiraju prilagođene XML dokumente. Microsoft je uklonio funkciju.

Ovaj slučaj je nametnuo važno pitanje prava koje je sam Vrhovni Sud preispitivao u ranijim odlukama. Pošto rezultat nije onakav kakvom smo se nadali, mi ćemo nastaviti da se zalažemo za promene u zakonu koje treba da u budučnosti spreče zloupotrebe patentnog sistema i štite pronalazače koji imaju patenate koji predstavljaju pravu inovaciju,

navodi kompanija Microsoft u svom saopštenju.

Slučaj su pažljivo pratili pravni eksperti jer je Microsoft, uz podršku i ostalih velikih kompanija kao što su Google i Apple, vodio raspravu u pravcu da se napuste dosadašnji uobičajeni standardi potrebni kompanijama kako bi se uspešno branile od optužbi za povrede patenata.