Policija je jučer pretresala podatkovne centre u četiri Europske zemlje što je rezultiralo zatvaranjem Kino.to, popularne web stranice za gledanje i streaming filmova i TV emisija namjenjene njemačkom govornom području.

Trinaest osoba je uhićeno, a za nekima se još traga, nakon racije provedene u Njemačkoj, Španjolskoj, Francuskoj i Nizozemskoj, priopćio je Matthias Leonardy, direktor Njemačke službe za borbu protiv krađa autorskih prava (GVU).

Samo u Njemačkoj je više od 250 policajaca i poreznih djelatnika i 17 drugih stručnjaka pretražilo više od 20 domova, poslovnih subjekata i podatkovnih centara, navodi se u priopćenju koje je izdala GVU.

Web sajt Kino.to je osnovan 2008 godine, i sadrži složeni sustav sajtova za hostovanje sadržaja koji su povezani sa glavnom Kino.to početnom stranicom. Korisnici mogu ići na Kino.to, na kom potom mogu izabrati da gledaju neke od najnovijih filmova, koji su im dostupni gotovo odmah nakon premijere, i gledaju ih preko Flash Player-a na sajtu koji ih hostuje.

Kino.to je bio "vrlo zgodan i jednostavan za korištenje", s vrlo organiziranom bazom podataka gdje korisnici mogu pretraživati filmove i po glumcima, navodi Matthias Leonardy.

GVU je dugo pratio aktivnosti ovog sajta, međutim tokom istrage je bilo mnogo poteškoća u pronalaženju njegoih operatora, koji su se koristili lažnim imenima za registriranje hostinga i izgradnju distributivne mreže u nekoliko zemalja. Pa tako ni domen Kino.to nije bio hostovan u Njemačkoj već u Rusiji.

GVU navodi je Kino.to i drugi povezani sajtovi, koje vode isti ljudi, generirao više od 2.000.000 eura prihoda godišnje od oglašavanja i premium usluga koju nudi. U jednom trenutku, Kino.to je na Alexa bio rangiran kao 45. i bio najposjećenija web stranica u Njemačkoj sa čak 4 milijuna posjetitelja dnevno.

Tužiteljstvo je dodijelilo slučaj specijaliziranim snagama pod nazivom Integrirana Jedinica za Istrage, koja je nastala prije par godina i čija namjena je borba protiv kriminalnih oblika koji zahtijevaju više sredstava za provedbu zakona. Ovo je prvi put da se jedinica koristi za rješavanje slučaja kršenja autorskih prava.

Osim optužbi za kršenje autorskih prava ova grupa bi se također moga suočiti i sa optužbama za utaju poreza i pranje novca ovisno o tome koliko je prihoda od oglašavanja obrađeno, priopćio je Matthias Leonardy.