photography Rad od kuće je nešto što mnogi žele bilo kao dodatni posao ili posao od koga bi mogli da žive. Postoji mnogo načina da se zaradi na Internetu a jedan od jednostavnijih, s kojim može da se ostvari solidna online zarada jeste prodaja fotografija.

Ako već uživate u pravljenju fotografija i vjerujete da ste prilično dobri u tome, zašto onda ne pokušati da od hobija nešto i zaradite.

Kako početi sa prodajom fotografija na Internetu

Jedina stvar koja će vam trebati jeste dobar fotoaparat, računalo i brza Internet konekcija kako bi lakše učitavali fotografije. Ne morate biti profesionalni fotograf, niti trebate imati skupu opremu da bi počeli sa online prodajom fotografija.

Postoje mnoge web stranice na Internetu koje će vam omogućiti da objavite svoje fotografije na njihovim stranicama. Vi zarađujete procenat od svake prodaje vaše fotografije. Neki sajtovi će vam platiti paušalnu naknadu svaki put kada je fotografija preuzeta dok će drugi da vam plaćaju između 80% i 85% od ukupnog prihoda koji je slika ostvarila za svaki mjesec.

Postoji nekoliko web sajtova koje prihvaćaju fotografije privatnih fotografa za daljnju prodaju. Pet najboljih sajtova za prodaju fotografija su:

  • Shutterstock
  • iStockphoto
  • StockXpert
  • Fotolia
  • Dreamstime

Prva stvar koju morate učiniti je da se prijavite na svaki od ovih ili nekih drugih sajtova tako da možete početi sa postavljanjem svojih fotografija. Neki od web sajtova mogu zahtijevati od vas da pošaljete koju fotografiju na provjeru kako bi vam bio odobren potpuni pristup sajtu. Ovaj proces se obično prilično brzo završava.

Nakon što što dobijete odobrenje i potpuni pristup sajtu možete početi sa slanjem svojih fotografija na sajt. Također, prije slanja je potrebno je da provjerite zahtjeve sajta po pitanju formata i piksela. Neki sajtovi imaju minimum od 4 milijuna piksela za svaku fotografiju, dok drugi možda zahtijevaju da se fotografije šalju i u JPG i RPG formatu.  

Pošto postavite vaše fotografije, vi zarađujete tako da što dobijate proviziju od sajta za svaku fotografiju koju netko kupi ili pak plati licencu za njeno privremeno korištenje. Plaćanje se razlikuje od sajta do sajta tako da je potrebno da se na svakome informišete o uslovima i modelima plaćanja.

Evo nekoliko savjeta za što bolju zaradu od prodaje fotografija
S jedne strane postoji dobra praksa u specijaliziranju za određenu vrstu fotografija, na primjer panorame, koja vam ujedno pomaže da razvijete svoj talenat. S druge strane možete da se vodite i širokom ponudom ciljajući sve korisnike a ne samo određenu grupu. Naravno, što bolje fotografije pravite, veće je interesovanje za njih a to onda rezultira i većom online zaradom.

Pošaljite sve svoje slike na svaki sajt koji se bavi preprodajom fotografija. Najbolji način da ostvarite što veću zaradu jeste da svoje fotografije ponudite najširoj mogućoj javnosti. Stoga nema razloga da se držite samo jednog ili dva sajta, treba da idete na sve.

Potrebno je da kategorišete vaše fotografije na što više kategorija. Na primjer: fotografija krajolika snimljena u jesen na kom se vidi seoski put može se klasificirati kao: pejzaž, krajolik, život na selu, ​​jesen, i tako dalje. Zapamtite, vi težite što većoj izloženosti vaših fotografija.

Potrebno je pažljivo birati ključne riječi kako bi opisali svoje fotografije, kako bi tražilice pokupile vaše unose.

Pravni čimbenici važni za online prodaju fotografija
Kada postavite jednu od vaših fotografija online za prodaju, ona ulazi na javni domen. To znači da kada neki korisnik kupi vašu fotografiju on je može koristiti za sve što želi. Vi ne držite autorsko pravo na tu sliku, samo prava na prodaju na sajtovima za prodaju fotografija. Također, morate biti punoljetni da bi postavili fotografije za prodaju na bilo kojem od ovih sajtova. Ako se na fotografiji nalazi neka osoba ili tvrtka, morat ćete dobiti dozvolu za objavljivanje te fotografije. To uključuje potpisan dokument u kome se navodi da vas oni oslobođaju svake odgovornosti i da neće tražiti dio vašeg prihoda od objavljivanja fotografija.