Samo dvije socijalne mreže putem zadane postavke čine maloljetničke profile mnogo privatnijim, navodi se kao rezultat testa sprovedenog od strane Europske Komisije a koji je uključivao 14 socijalnih mreža.

Test je imao za cilj saznati da li se sajtovi za socijalno umrežavanje ponašaju u skladu s EU Safer Social Networking načelima, koji je samo-regulatorni sporazum koji su sve mreže potpisale 2009 godine.

Nakon testa, ispostavilo se da samo Bebo i MySpace imaju zadane postavke koje čine maloljetničke profile privatnijim.

Veoma sam razočaran što većina sajtova za socijalno umrežavanje ije uspjelo da osigura da maloljetnički profili budu dostupni samo njihovim kontaktima i to po zadanoj postavki. Mladi u potpunosti ne razumiju posljedice koji mogu da proizađu otkrivanjem previše osobnih podataka o svom životu,

priopćio je povjerenik Digital Agenda, Neelie Kroes.

Komisija je sprovodila ovo svoje istraživanje od prosinca 2010 godine pa do siječnja 2011 godine i to nad sajtovima socijalnog umrežavanja: Arto, Bebo, Facebook, Giovani, Hyves, MySpace, Nasza-klaza, Netlogu, One, Rate, VZnet, Galleria, Tuenti i Zap. Testiranje je sprovedeno na primarnom jeziku sajta.

Trenutno 77 posto mladih od 13 do 16 godina i 38 posto onih između 9 i 12 godina starosti, i služe se Internetom, su korisnici sajtova socijalnog umrežavanja. Oko 65 posto onih između 13 i 16 godine starosti i 34 posto onih od 11 do 12 godina starosti, koji koriste Internet, znaju kako promijeniti postavke privatnosti na profilima socijalnih mreža, navodi se u EU studiji o djeci na Internetu objavljenoj u siječnju.

Mogućnost označavanja osoba na slikama, koje nudi većina socijalnih mreža, olakšava ronalazak nečije slike online. Deset sajtova od 14 testiranih, dozvoljava potencijalnim strancima (tzv. prijateljima prijatelja) da kontaktiraju maloljetnika putem osobne poruke ili komentara na njihovom javnom profilu, čime se povećava rizik od cyber-nasilja.

U slučaju Facebook-a, otkriveno je da iako su mehanizmi za izvještavanje o pojavi neprimjernog sadržaja ili ponašanja dosta jednostavni za uporabu, Facebook ipak ne reagira brzo na korisnička izvješća. Također, kada ste prijavljeni na Facebook kao maloljetnik, neki od oglasa koji e prikazuju na profilu mogu da se smatraju vrlo neprikladnim. Korisnici moraju biti stariji od 13 godina da bi koristili Facebook, međutim, nakon što neko dijete mlađe od 13 godine bude odbijeno za registraciju ipak je moguće da se ponovno registrira tako što ugasi i ponovo upali preglednik i upiše da ima više godina. Na Facebook-u nije dostupan mehanizam za roditeljsku kontrolu.