Facebook news feed je od izuzetne važnosti za kompanije, lične profile i grupe. U stvari, većina dobri stvari na Facebook-u dolazi putem Top News feed-a.

Stoga je analiza Facebook-ovog EdgeRank algoritama veoma bitna stvar.

Postoje tri glavna Facebook EdgeRank faktora rangiranja:

Afinitet: Ovo je u direktnoj vezi sa Like, interakcijom i vašim odnosima. Oni sa kojima ste u redovnoj interakciji dobijaju viši afinitet. Ako ažuriranje neke Facebook stranice redovno Like, ona dobija veći afinitet od vas. Afinitet je jednosmerna ulica. Ne možete povećati sopstveni rezultat tako što ćete aktivno Like ažuriranja drugih korisnika. Što se tiče CTR linkova Facebook navodi da stopa učestalosti klikova (CTR) za sada nije mera ali da ta metrika može biti uključena u vaše spoljne Like, kao i vaše deljeje linkova u sklopu Facebook domena.

Lakoća: Naravno, mnogo je lakše i jednostavnije kliknuti na “Like” nego pisati komentare.

Relevantnost ili blagovremenost: Ovo je najnoviji faktor. Novi sadržaj koji odmah dobija aktivnost sa dubokom interakcijom bi bio idealan.

Za sada Facebook još uvek ne otkriva svoj sistem bodovanja ali ukoliko se odlučite na kupovinu simpatizera koje nije briga za vašim brendom, trebate znati da se možete naći u vrlo nezgodnoj situaciji jer simpatizeri sa malo interakcije zapravo mogu da vam naškode. Facebook stranica sa mnogim simpatizera i malo ili nimalo interakcije će dobiti najniže EdgeRank ocene.

Kao i kod Google-a, Facebook želi sadržaj pouzdanih izvora u Top News feed, tako da je cilj pokazati Facebook-u da posedujete autoritet u svojoj vertikali.

Pitate se kako dospeti u Top News Feed, evo nekoliko ideja sa kojima još možete i povećati svoj autoritet i EdgeRank:

  • Često koristite fotografije i video zapise.
  • Ohrabrite korisnike na interakciju.
  • Postavljajte pitanja koja bi inicirala odgovore od vaših fanova i prijatelja.
  • Napravite anketu.
  • Promovišite i izvan Facebook-a. Po forumima, blogovima itd.
  • Pogledajte Facebook analitiku kako bi bolje razumeli svoju publiku.
  • Održavajte dijalog živim.
  • Uključite linkove i slike u okviru ažuriranja.

Facebook EdgeRank nije nešto što se odnosi samo na vaše statusno ažuriranje već i na vašu stranicu, profil i sve što radite na Facebook-u.

Na Internetu već možete pronaći alate za provjeru EdgeRank-a koji vam mogu pomoći u vašoj Facebok strategiji.