Europski Parlament je odobrio nova pravila Europske Unije koja se odnose na online kupovinu.

“Direktiva o Pravima Potrošača” daje Europskim kupcima pravo da se predomisle u vezi svoje online kupnju u roku od dva tjedna od primitka robe. Također, stavljena je točka na skrivene troškove zabranom korištenja “pre-ticked” box-ova na sajtovima prodavaca.

Nova Direktiva, koja je revizija prethodnih zakona, odobrena je velikom većinom glasova Europskih Parlamentaraca, sa 615 glasova za, 16 protiv i 21 suzdržan.

Željeli smo regulirati online trgovanje jer je to prostor u kojem se obavlja najveća prodaja između zemalja članica EU,

objasnio je šef pregovaračkog tima Europskg Parlamenta, Andreas Schwab.

Propisi koji su štitili prava potrošača u ovoj oblasti prije nove Direktive ostavljali su Europske potrošače skoro ne zaštićene po pitanju online kupovine. Kao rezultat toga, samo oko 7 posto korisnika Interneta obavljalo je “prekograničnu” kupnju unutar EU, u odnosu na ukupnu brojku od 40 posto korisnika koji kupuju online. Ovo je uglavnom posljedica zabrinutosti korisnika oko kašnjenja u isporuci ili ne isporučivanja robe, kao i velike razlike u zakonima o zaštiti potrošača unutar same Eurpske Unije.

Ovom regulativom, digitalna roba, kao što je softver, glazba i filmovi, izuzeti su iz prava povlačenje. Prodaja ovih proizvoda smatrat će se kao nepovratna od trenutka kada je preuzimanje počelo.

Nakon današnjeg glasovanja u parlamentu, formalno odobrenje od strane Vijeća Ministara očekuje se u srpnju. Države članice će imati najviše dvije godine za provedbu ovog novog pravila.