US Federal Trade Commission (FTC) sprema se za otvaranje formalne „antitrust“ istrage kojom bi trebalo da se utvrdi da li je kompanija Google zlorabila svoju dominaciju na web-u.

Petočlano povjerenstvo će poslati kompaniji formalni zahtjev za informacijama, u roku od nekoliko dana, ali i drugim tvrtkama koje treba da dostave svoje informacije o poslovanju sa Google-om. FTC će bez ikakve sumnje tražiti informacije od kompanije Yelp, u vezi Google Places, kao i od Expedia, TripAdvisor i Microsoft-tom koji su se također žalili na gubitak klikova.

Ovo izvješće o otvaranju istrage ni FTC ni Google danas nisu željeli komentirati.

Google, koji kontrolira oko 65 posto Američkog tržišta pretraživanja, bio je godinama u nazad meta brojnih istraga od strane FTC i US Department of Justice.

Prema izvješćima, ova FTC istraga je najozbiljnija do sada jer će ispitati “temeljna pitanja koja se odnose na Google-ov posao oglašavanja u rezultatima pretraživanja”. Ona treba da ispita sumnje koje se odnose na to da je Google “nepravedno kanalisao korisnike prema svojoj rastućoj mreži usluga na uštrb svojih protivnika”. Primjer za to svakako je Google Places, koji se pojavljuje na vrhu rezultata pretraživanja za skoro svako lokalno pretraživanje, bez obzira da li je to najbolji rezultat.

Kompanija Google većinu svojih prihoda ostvaruje upravo od oglašavanja povezanog sa pretragom.

Da stvar bude ozbiljnija po Google tu je i istraga koju je u studenom pokrenula Europska Unija radi sličnih navoda.

Google je suočen sa sve većim nadzorom od strane Američkih i Europskih regulatora s obzirom na uticaj na tržištu koji je kompanija stekla u posljednjih nekoliko godina. U travnju je Američko Ministarstvo Pravosuđa odobrilo ulazak Google-a u sektor online putovanja kroz njegovu 700 milijuna dolara vrijednu akviziciju kompanije ITA Software. Tada je nekoliko online travel web stranica, uključujući Expedia, Kayak i Travelocity, tražilo da se blokira ova Google-ova kupovina tvrdeći da bi njeno odobravanje omogučilo kompaniji Google previše kontrole nad unosnim online travel tržištem a također i do povećaja cijena.

Također, krajem ožujka FTC se nagodio sa Google-om oko njegove usluge Buzz, alat društvenog umrežavanja koji se pojavio prošle godine i koji je izazvao salvu pritužbi oko povrede privatnosti korisnika. Nagodba je između ostalog podrazumjevala da kompanija sprovede sveobuhvatan program zaštite privatnosti, te bude predmet neovisne revizije o privatnosti svake dvije godine u sljedećih 20 godina.