Prošlo je više od godinu dana od kada je Facebook redizajnirao svoj interfejs, a uskoro bi trebalo ponovo. Facebook trenutno testira dizajn u koji je implementiran stream Najnovije Vesti i fiksne pozicije za reklame i navigaciju.

Novi dizajn podrazumeva da kada Facebook korisnik krene da se spušta nadole kroz Nees Feed, sada iz vida neće gubiti bitne stvari (koje bi inače ostale gore) kao što su navigacija sajta, aplication bookmarks i oglasi.

Fiksne pozicije u novom interfejsu dolaze sa još jednim eksperimentalnim ažuriranjem, ranije poznatim kao “Happening Now” , a u trenutnoj testnoj fazi je pod nazivom “Most Recent”. “Most Recent” je drugačija organizacija vesti koja prikazuje kratke odlomke aktivnosti u realnom vremenu, uključujući i mala ažuriranja poput prijateljevog Like nove stranice, nova povezivanja prijatelja i tako dalje. “Most Recent.” se prikazuje iznad standardnog News Feed-a, koji će nastaviti da koristi trenutni metod organizacije koja miksuje i hronologiju i popularnost.

Ove promene utiču na različite kategorije Facebook korisnika pa tako što se tiče oglašivača, njihovi oglasi će sada mnogo duže biti na stranici za svaki prikaz, što znači da će CPM ulaganje sada više vredeti, dobićete veću izloženost brenda, a i maksimalan uticaj po korisniku će da poraste. Međutim, treba očekivati i da će cena za hiljadu prikaza verovatno da porasti usled povećane konkurencije za oglasna mesta.

Što se tiče poslovanja, “Most Recent” feed pruža priliku da ažuriranja sa njihovih stranica vidi velika publika što potencijalno povećava mogućnost viralnog širenja.

Kada su u pitanju programeri, linkovi na bookmarked aplikacije će biti doslednije prikazani. Sadržaj u News Feed-u ostaje mešavina hronologije i popularnosti.

Korisnici će mnogo lakše moći da pristupe navigaciji i bookmark-u, ali će oglase morati da gledaju stalno. Korisnici sa računarima niske rezolucije (na primer, netbook, stariji laptop stariji, itd) možda će zbog fiksnog pozicioniranja imati problem da vide sve sidebar-ove.

Što se tiče samog Facebook-a ove promene neće uticati na broj impresija oglasa, CTR bi trebao da se poveća, cena oglasnih mesta će porasti za CPM, a ponuđači za cenu po kliku će prirodno trošiti više.