hackers Hakeri iz Kine pokušali su provaliti u stotine Gmail naloga, obavestila je kompanija na svom blogu. Kompanija navodi da su napadi potiču iz kinesekog grada Jinan i da je glavni cilj bio tajno praćenje sadržaja korisničkih e-mail naloga.

Neki od ciljanih korisnika su kineski aktivisti, vojno osoblje, novinari, visoki američki Vladini zvaničnici i funkcioneri u drugim azijskim zemljama.

Važno je naglasiti da ovi napadi nisu uticali na naše interne sisteme i da ovi pokušaji upada nisu rezultat bezbednosnog problema na Gmail-u. Smatramo da su hakeri verovatno došli do korisničkih lozinki phishing-om, tražeći podatke pod izgovorom pružanja pojačane sigurnosti na internetu. Google je na vreme otkrio i blokirao kampanje kroz sopstvene sisteme detekcije zloupotrebe u kombinaciji sa korisničkim izveštajima,

naglašava Eric Grosse iz Google Security Team-a.

Kompanija Google svim svojim korisnicima savetuje da uključe verifikaciju od dva koraka, koristite jake lozinke i provere svoje prosleđivane adrese u slučaju da neko poseduje kopije svih vaših email-ova.