windows-8-start-screen-thumb-640xauto-22204 Na D9 konferenciji Steven Sinofsky, predsjednik Windows i Windows Live u kompaniji Microsoft demonstriraoje novu verziju operativnog sustava sa kodnim nazivom Windowsa 8.

Po prvi put, Windows će dobiti istinsko sučelje osjetljivo na dodir, budući da je od Windows XP, Microsoft pokušavo da ugradi dodirne sposobnosti na svoj ​​operativni sustav ali nije uspjevao dosljedno da premosti jaz između preciznosti miša i sučelja tipkovnice i neurednog i nepreciznog sučelja baziranog na dodir. Ovaj put sa Windows 8 se uspjelo. Microsoft opisuje novo sučelje kao "prvo dodir", koje će raditi s mišem i tipkovnicom ali je prvenstveno dizajniran za prste.

D50Th_0030_610x406

Windows 8 sučelje  veoma je slično sučelju Windows Phone 7. Razne mogućnosti korištenja videa, pregledavanje web stranica, te upravljanje datotekama radi prilično glatko, kao što možete vidjeti na videu.

Windows 8 nije samo korisničko sučelje za Tablet uređaje, on će biti korisničko sučelje za Windows. Windows 8 će i dalje pokretati sve Windows aplikacije, koje zadovoljavaju približno istim sustavne zahtjeve kao Windows 7 ali će imati i nove aplikacije čiji dizajn će biti čist i moderan a bazirat će se na HMTL5 standardu i JavaScript-u. Na uređaju se nalazi novi Internet Explorer 10 koji koristi Silverlight Microsoft tehnologiju i koji neće moći raditi na Windows 7 i starijim verzijama, te trgovina aplikacijama i novi Office 365.

Kompanija Microsoft planira da se njihov novi operativni sustav koristi na laptop, tablet i stolnim računalima.

Steven Sinofsky nije govorio o cijeni i datumu kada bi se novi operativni sustav moga pojaviti na tržištu, a ono što se zna i što je Steve Ballmer nedavno potvrdio jeste da će to biti u drugoj polovici 2012 godine.

Microsoft će i dalje imati puno posla ako želi postati ozbiljan igrač u prostoru tablet-a ali brzo i atraktivno sučelje svakako da mu pomaže u tome.

Pogledajte video demonstraciju novog Windows 8: