Bord Direktora Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) odobrio je povećanje broja završetaka imena Internet domena, poznatih i kao generički top-level domeni (gTLDs), sa sadašnjih 22. Ova odluka se smatra najdramatičnijom promjenom u povjesti Interneta.

Kao rezultat ove odluke koju je donio Bord Direktora na sastanku u Singapuru, korisnici Interneta sada mogu početi dobivati ​​i neke nove nastavke naziva domene pored već poznatih .Com, .Org, i .Net. Trenuto se u 22 gTLDs nalaze i završeci koji simboliziraju neke države, kao što su .Uk ili .In.

Ovaj potez ne samo da će koristi tvrtkama već i regijama i gradovima koje će sada moći koristiti relevantnije nastavke, proširenja domena.

ICANN u svom priopćenju navodi da ova odluka poštuje prava skupina na stvaranje novih domena najviše razine na bilo kojem jeziku i pismu.

Bord Direktora je glasovao tako da su 13 bili za, 1 protiv i 2 suzdržana.

ICANN navodi da će uskoro započeti globalnu kampanju educiranja ljudi o promjenama i mogućnostima koje ova promjena donosi.

Internet adrese će oći završavati sa gotovo bilo kojom riječi na bilo kojem jeziku, nudeći organizacijama diljem svijeta priliku da marketiraju svoj brand, proizvod, zajednicu ili cilj na jedan novi i inovativniji način,

priopćio je ICANN.

Prijave za nove gTLD će biti prihvaćane od 12 siječnja pa do 12 travanja iduće godine a očekuje se da će se pojaviti na stotine zahtjeva za nove sufikse poput .Car, .Love, .Movie, .Web i .Gay.