measuring-social-media-success Socijal medija marketing je ušao u novu eru. Brandovi nisu više samo sadržaj s kojim se eksperimentira na Facebook stranicama i Twitter računima, nadajući se najboljem. Sa porastom proračuna za socijal medija marketing, marketerima je potrebna njihova socijalna kampanja kako bi se povećala prodaja, postigli mjerljivi benefiti za brand i poboljšala ukupna vrijednost za korisnike.

Sazrijevanje socijal medijskog prostora stvorio je potrebu za jednostavnim, standardiziranim tehnikama mjerenja koje jasno pokazuju da li socijalne kampanje utječu na poboljšanje stvarnog utjecaja branda i stvarne prodaje. Za razliku od industrije online oglašavanja, koja je standardizirala nekoliko ključnih metrika (CPC, CPA i CPM), uspjeh mjerenja na društvenim medijima još uvijek je u povoju i dalje pateći od nedostatka zajedničkog standarda mjerenja.

Veliki brandovi su u mogućnosti da licenciraju moćne socijal medijske analitičke softvere i unajme agencije koje bi im pomogle u preciznom mjerenju socijalnih programa. Međutim, mnoge manje organizacije nisu sigurne kako najbolje da mjere svoje programe socijalnog marketinga.

  • Što mjeriti?
  • Kako mjeriti?
  • Kako izgleda uspjeh?
  • Od mnogih brojeva koji se mogu dobiti mjerenjem socijalnih medija, kako utvrditi koji su ključni podaci koje treba mjeriti sada i na duži vremenski rok?

Odgovori na ova pitanja su kompleksna, ali svaka tvrtka može početi s mjerenjem društvenih medija fokusirajući se na tri jednostavna mjerenja. Ova mjerenja neće odgovoriti na sva pitanja o utjecaju vaših socijal medijskih programa, ali će vam pomoći da veoma jeftino utvrdite standarde koje možete koristiti kako bi ocijenjivali uspjeh tijekom vremena.  

Ukupna veličina online zajednice (sCRM)
Pod pretpostavkom da je vaše poslovanje uložilo u solidno prisustvo branda na društvenim medijima kao što su Facebook, Twitter, YouTube, Flickr, i pokrenulo nekoliko dirigovanih blogova, mjerenje ukupne aktivne veličine vašeg društvenog CRM programa je najjednostavnija ključna metrika za redovito ocijenjivanje.

Apsolutna veličina nije tako važna kao ni da li vaš program postojano raste tijekom vremena. Ova sCRM metrika pruža uvid u vrijednost koju stvarate za ove zajednice, kao i veličinu ‘osvojene publike’ koja vam je dala dozvolu da joj šaljete redovite poruke, ponude i sadržaj.

sCRM = Facebook obožavatelji + Twitter sljedbenici + jedinstveni korisnici bloga + YouTubeChannel pretplatnici + svih ostali registrirani članovi zajednice

Da bi ste mjerili ukupnu veličinu vaše online zajednice, potrebno je da manualno prikupite podatke sa ključnih kanala, izračunate na tjednom ili mjesečnom nivou, spremite te podatake u osnovni spreadsheet, uradite grafikone sa prikazom trendova. Nakon što ste napravili osnovno mjerenje potrebno je to da ponovite u nekom vremenskom roku kako bi usporedili brojeve.

Mjesečni promet sa socijalnih medija na vaš sajt (sTraffic)
Mnogi veliki brandovi koristiti sofisticirane alate za društveno dijeljenje sadržaja kako bi točno pratili klikove na linkove postavljene na društvenim medijima. Međutim, možete početi jednostavno i usredotočiti se na ukupan jedinstveni promet koji dolaze na vašu web stranicu putem linkova deljenih na blogovima, forumima i ključnih društvenim mrežama. Ovo možete dobiti jednostavnim upitom putem Omniture, WebTrends, Google Analytics ili drugih web sajt analitičkih alata.

sTraffic = mjesečni web sajt jedinstveni korisnici putem Facebook-a, Twitter-a, YouTube-a, i blogova i foruma u vlasništvu trećih strana

Da bi ste mjerili mjesečni promet sa socijalni medija morate izvojiti apsolutni sTraffic procenat od ukupnog prometa, iz vašeg alata za web analitiku, i unijeti u spreadsheet, a zatim praviti mjesećne grafike koje prikazuju nastale promjene.

Socijalne impresije na mjesečnom nivou (sMI)
Mjerenje pravog dosega vašeg branda na društvenim medijima zna biti veoma obeshrabljujući zadatak, koji može potrajati i nekoliko tjedana uz korištenje raznih alata. No, procjena vašeg sMI može pomoći u shvatanju dometa vašeg branda na Internetu.

sMI = spominje vašeg branda na blogovima, forumima, Twitter-u, Facebook-u, itd., u datom mjesecu

Da biste mjerili socijalne impresije potrebno je redovito vršiti monitoring spominjanja branda (dnevno ili tjedno), koristeći besplatne alate upozorenja poput Google Alerts, koji nudi mogućnost da vidite pojedinačne slučajeve spominjanja branda na blogovima, web stranicama mainstream medijima i na velikim društvenim mrežama kao što je Twitter.

Bez obzira na razinu uloženih napora u socijal medijski marketing, ako uradite ova tri navedena mjerenja (sCRM, sTraffic i sMI) najmanje jednom mjesečno i pratiti njihova relativna kretanja tijekom vremena, moći ćete redovito pratiti prednosti koje dobivate od svoje društvene investicije.