intel-ultrabook-PG55S1E-x-large Intel je predstavio novi Atom procesor koji treba da snizi cijenu netbook-a na tržištima u nastajanju ispod 200 dolara. Ipak, niža cijena je uslovljena i lošijim performansama netbook-a.

Novi single-core Atom N435 radi na 1.33GHz i uključuje 512KB cache, što ga čini najsporijim u drugoj generaciji N-serije procesora koji se nalaze u većini današnjih netbook-a. Sljedeći po brzini su Atom N450 i N455 čipovi koji rade na 1.66GHz.

Asus je već uradio ovaj novi Atom N435 u svoj ​​najnoviji Eee PC-X101, koji će na tržišti koštati od 199 dolara.

Cijena netbook-a uglavnom je iznad 250 dolara a korištenje novog Atom N435 čipa će omogućiti “novu razinu priuštivosti za tržištima u nastajanju”, priopćila je glasnogovornica kompanije Intel, Suzy Ramirez.

Novi čip je dao poticaj Intel-ovom MeeGo OS i trgovini aplikacijama AppUp, jer je najavljen veliki broj netbook-a sa novim čipom koje će pokretati operativni sustav baziran na Linux-u. Acer Aspire One Happy 2, Samsung N100 i Lenovo IdeaPad S100, koje pokreće Atom N435 sa MeeGo OS, su prikazani na Computex događaju u Taipai.

Niže cijene također mogao pomoći obnovi interesa za netbook računare, koji su prijenosna računala koje odlikuje mala snaga i mali gabariti i čija je prvenstvena namjena osnovna obrada teksta i surfanje Internetom. Nakon pojavljivanja 2008 godine, fenomenalno su prihvaćeni od strane korisnika, međutim zanimaje za njih je počelo da opada prošle godine kada je krenula velika ekspanzija Tablet uređaja.

U pokušaju da se suprotstavi sve popularnijim Tablet uređajima, kompanija Intel je juče objavila da namjerava ugraditi svoje ​​čipove u novu klasu lakših i tanjih prijenosnih računala pod nazivom “Ultrabooks”, koji će biti 40 posto manji od trenutno najpopularnijih prijenosnih računala. Ovim potezom Intel očekuje da će do 2012 godine Ultrabooks imati 40 posto od ukupne prodaje prijenosnih računala.