smart_town_central_square Japan se i dalje oporavlja od zemljotresa i mnogobrojnih problema koje je prouzrokovao, a kompanija Panasonic sa osam partnerskih kompanija na svoj način žele da daju doprinos u obnovi koja bi mogla da preoblikuje način na koji će se graditi gradovi budućnosti. Kao deo demonstracije, kako bi trebali da izgledaju gradovi budućnosti, ali i deo projekta sanacije, Panasonic i prijatelji su odlučili da u jednoj od bivših fabrika kompanije na lokaciji od 47 jutara, izgrade "Smart Town" sa 1000 kuća, fokusirajući se na energiju i ekološku svesnost.

Ali, ideja nije da se napravi grad koji bi bio ograničen na minimalno korišćenje energije. Umesto toga, izgradnjom "Fujisawa održivog pametnog grada", koji će imati sledeću generaciju infrastrukture za generisanja snage i uštede energije, kompanija planira da pokaže koliko “zelen,ekološki” jedan grad može biti kada se primene različite tehnologije.

Kao takav, “Fujisawa Sustainable Smart Town” neće biti nešto što nikada pre nije viđeno, u smislu napredne tehnologije, već će koristiti tehnološka dostiguće koja su sada dostupna ali je njihova implementacija u stare zgrade i gradove izuzetno skupa.

Na primer, na sve krovne konstrukcije će biti ugrađeni solarni paneli sa modernom tehnologijom koji će napajati kuće a neiskorištenu energiju spremati u kućni akumulator. Pri projektovanju saobraćajne infrastrukture primarno će se voditi računa o vozilima na električni pogon. Umreženi senzori po celom gradu će kontrolisati stvari kao što su javna rasveta, obezbeđivanje da neiskorištene energija ne propadne, preko lokalnog pametne mreže i ostalo.

U suštini, “Fujisawa Sustainable Smart Town” je zamišljen kao „pristup od nule“ kako bi se postigla energetska efikasnost, jedan ekološki, zeleni grad nanovo izgrađen sa savremenom zelenom tehnologijom, a ne sa starijom tehnologijom koja je manje energetski efikasna. Panasonic želi ovaj projekat da koristi kao predložak za druge veće zajednice u Japanu i širom sveta. Ako sve bude išlo kako je planirano, “Fujisawa Sustainable Smart Town” će početi sa useljavanjem stanovnika u martu 2014 godine.